Hur man Undviker Nagelsvamp

Hur man undviker nagelsvamp

Nagelsvamp är en smittsam sjukdom. Risken för infektion är särskilt hög på platser som simbassänger eller bastur. Den här artikeln är avsedd att hjälpa dig att inte bli smittad i första hand eller att känna igen de första tecknen på infektion.

utveckling av svampinfektionen

Nagelsvamp, även känd som nagelmykos, är en vanlig infektion i naglarna. Triggers är olika typer av svampar och både tånaglar och fingernaglar kan påverkas. Svamparna livnär sig på den drabbades nagelvävnad. Detta innebär att nagelsubstansen kontinuerligt attackeras och gradvis förstörs.

Svamppatogenerna finner betydligt bättre växtförhållanden i fotområdet, varför fötternas naglar främst är infekterade. Sjukdomen förekommer på naglarna i endast ett av fem fall. Att bära strumpor och skor skapar oftast en varmare och fuktigare miljö på foten, och det är precis vad svampar behöver för att växa.

Varning, nagelsvamp är smittsamt!

Nagelsjukdom är mycket smittsam. Läkare skiljer mellan två former av infektion: direktkontaktinfektion och indirekt utstryksinfektion.

Vid direktkontaktsinfektion sker infektionen genom direktkontakt med en person som lider av nagelsvamp. I den andra formen överförs svampen via föremål och golv. På platser som termalbaden, där många går barfota, är det lätt att bli smittad genom kontakt med infekterade hudceller. Patogenen överlever i flera veckor utan sin värd! Om immunförsvaret är intakt och huden på fötter och händer är frisk kan kroppen ofta bekämpa infektionen. Sår i nagelområdet eller vissa tidigare sjukdomar, såsom diabetes, främjar infektion.

Av denna anledning är badskor det bästa skyddet mot infektion. Efter ett besök i bastun eller poolen är det också lämpligt att desinficera fötterna!

Känn igen de första tecknen!

I början av sjukdomen leder nagelsvamp inte till smärta, utan bara till en visuell förändring i den drabbade nageln. Nageln tappar ofta sin typiska glans och dess färg ändras. Den kan bli antingen ljusare eller mörkare i färgen. Det kan också ske en förändring i formen. Nagelplattan blir successivt tjockare, sprödare och i vissa fall till och med deformeras. När sjukdomen fortskrider lyfter nageln långsamt från nagelbädden och kan falla av helt.

Omedelbar behandling hjälper!

De första symptomen på nagelsvamp är inte smärtsamma, men de ser inte nödvändigtvis bra ut. Men om du väntar för länge med att påbörja behandlingen kan det orsaka svår smärta. Av denna anledning är det avgörande att påbörja behandlingen så tidigt som möjligt och att tolka de första symtomen korrekt.

Ju tidigare svampen behandlas, desto större är chanserna för återhämtning. Nagelsvamp kan inte läka av sig själv och bör behandlas med medicin. Att skjuta upp starten av behandlingen kommer att försämra nagelns hälsa ytterligare och fördröja läkningsprocessen.

Vid infektion bör rätt behandling diskuteras med läkare eller apotekspersonal. I lindrigare fall kan receptfria läkemedel som krämer och nagellack hjälpa. Om det är avancerad nagelsvamp är det möjligt att läkaren ordinerar ytterligare tabletter.

Så här kan du förhindra en infektion

Dessa tips hjälper dig att undvika att bli smittad i första hand:

  • Handdukar och spikset ska inte delas med andra.
  • Om det finns en familjehistoria av nagelsvamp, tvätta kläderna i minst 60°C eller använd ett desinfektionsmedel för att döda patogenen.
  • Bär tofflor i termalbaden och desinficera fötterna efter besöket.
  • Bär skor som andas
By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg