5 saker att tänka på när du väljer tandblekning

Leende vita tänder

Tandblekning har ökat i popularitet, och nya tandblekningsprodukter, som sprids genom virala trender på sociala medier dyker upp regelbundet. Men hur effektiva är dessa produkter egentligen? Och är det potentiellt skadligt för tänderna att använda okända medel som köpts online?

Innan du bestämmer dig för vilken typ av tandblekning som är bäst för dig, finns det flera faktorer att överväga. Dr Mahya Rezvani på Estetikcentrum i Malmö delar med sig av sin expertis.

Vilka typer av tandblekning finns?

Det finns flera olika metoder för att bleka tänderna, och vad du ska välja beror på din budget, brådska och önskade resultat.

  • Klinisk tandblekning utförs av tandläkare och är den snabbaste och mest kraftfulla behandlingen. Den tar ungefär två timmar.
  • Hemmablekning med väteperoxid med bettskena görs med blekningsgel som appliceras och bärs över natten i ett visst antal nätter.
  • Hemmablekning med LED-ljus inkluderar en blekningsgel och en munlampa för att aktivera gelen.
  • Tandblekningsstrips är remsor på tandraden som verkar under några minuter.
  • Tandblekningstandkräm är populärt men med mycket svag effekt. Se upp för tandkrämer med slipmedel som kan ge skador på emajlen.

Hur mycket kostar tandblekning? 

De olika metoderna har väldigt varierande kostnad. 

En klinisk tandblekning utförd av en legitimerad tandläkare kan variera i pris mellan 3 000 och 10 000 kr, medan tandblekningskit för hemmabruk kan vara betydligt mer prisvänliga och kosta så lite som ett par hundralappar.

Var dock medveten om att en hemmablekning som inte utförs korrekt kan leda till oönskade biverkningar och skador som kan medföra större kostnader än en bra tandblekning hos en kunnig tandläkare.

Hur vet jag att tandblekningsprodukterna är bra?

Med så pass varierande priser kan det vara bra att komma ihåg att man brukar få vad man betalar för. Om du planerar att bleka tänderna hemma bör du noggrant granska innehållsförteckningen för tandblekningsprodukten. Du kan alltid rådfråga en tandläkare om du inte förstår vad ingredienserna är. 

Om du bleker tänderna hos en tandläkare bör du kunna vara säker på att godkända produkter används. Dessa produkter ska ha genomgått tester och godkänts för säker användning. Tandläkare har dessutom kunskap om hur man bäst optimerar behandlingen för bästa resultat utan att kompromissa med säkerheten.

Hur viktigt är individanpassning?

Om du har karies eller andra skador på tänderna som du kanske inte är medveten om, kan tandblekning faktiskt göra läget värre och leda till både smärta och höga kostnader. Gå därför på en tandundersökning innan du påbörjar en tandblekningskur – oavsett vilken typ du väljer.

Tandläkaren kan även rekommendera vilken behandling hen tycker är bäst för just dina tänder. Det finns aldrig något krav på att utföra behandlingen där, men du kan ändå få tips och råd.

Dock är det viktigt att tänka på att en tandläkare kan skräddarsy behandlingen utefter dina tänder och förutse potentiella problem som du inte märker av förrän det är för sent om du bleker tänderna själv. Du kanske vill ha lite ljusare tänder och gör en dubbel behandling trots att det inte rekommenderas, och får problem med ilningar efteråt.

Hur vita tänder kan jag få med tandblekning? 

Alla är ute efter ett skinande vitt leende, och allt fler verkar ha helt perfekta tänder. Men tänk på att alla är olika och vi reagerar också olika på samma behandling. Vissa får vitare tänder än andra, och på vissa funkar det inte alls.

En sak som många av våra patienter förvånas över är att många perfekta leenden online och på tv faktiskt inte består av naturliga tänder. Användningen av fasader blir allt vanligare för att uppnå det eftersträvade kritvita leendet.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • De 8 Bästa Tipsen för Starka och Friska Tänder

  • Mer välbefinnande tack vare hållbar tandvård

  • Vad är Oral Hälsa? Komplett Guide