De 8 Bästa Tipsen för Starka och Friska Tänder

chilli 1437775 1280

Vita och friska tänder samt en fräsch andedräkt är något vi alla vill ha. Starka tänder utstrålar hälsa och vitalitet. Det är också viktigt att komma ihåg att en god tandhygien har en stor inverkan på vårt allmänna hälsotillstånd. Om vi har bakterier i munnen tar dessa sig enkelt ut i resten av kroppen och kan orsaka många typer av inflammationer. Därför är det viktigt att ta hand om tänderna dagligen.

1. Borsta tänderna regelbundet 

Detta är säkert ingen nyhet för dig, men det är a och o när det kommer till en god munhygien. Det är minst två gånger om dagen som gäller, men det bästa är att göra det efter varje måltid. Varför inte ha en tandborste och lite tandkräm i skrivbordslådan för en extra borstning efter lunch? Det tar bara ett par minuter, och då får du dessutom en fräsch andedräkt. 

2. Använd tandtråd dagligen

Att borsta tänderna två gånger om dagen är som sagt grundläggande för friska tänder, men med tandborsten kommer vi inte åt utrymmet mellan tänderna. där gömmer sig både plack och bakterier som vi bör avlägsna.

3. Gå till din tandläkare regelbundet

Det bästa vi kan göra för vår tandhälsa är att förebygga. Att gå till tandläkare och tandhygienist en gång om året gör att du har en bra koll på hur din mun mår. På så vis kan problem fixas medan de fortfarande är små och varken tar mycket tid eller kostar mycket pengar. Boka en tid redan idag hos tandläkare Halmstad.

4. Använd en tandkräm med fluor

Forskarna är överens om att fluor hjälper att förebygga hål i tänderna, samtidigt som det förstärker emaljen. Det finns redan i de vanligaste tandkrämerna.

5. Ät en balanserad kost 

Begränsa söta mellanmål och försöka att skippa drycker som läsk och sockrade juicer. Undvik att småäta då det sätter igång syraproduktionen i munnen, och ger inte saliven den nödvändiga tiden att återställa pH-värdet.

6. Undvik tobaksprodukter

Fläckar på tänderna, dålig andedräkt, ökad risk för tandköttssjukdomar och i värsta fall cancer. Detta är några av de många anledningarna för att sluta röka och snusa.

7. Ta hand om din tunga

Tungan är något vi ofta glömmer bort när vi borstar tänderna, men plack kan samlas även där och är en väldigt vanlig orsak till dålig andedräkt. Kom därför ihåg att även borsta din tunga för bästa resultat.

8. Använd munvatten 

Ett munvatten är det perfekta komplementet för att döda bakterier och fräscha upp andedräkten. Om vi först borstar tänderna efter varje måltid under 2-3 minuter, använder tandtråd en gång om dagen samt ett effektivt munvatten, har vi alla odds på vår sida för att tandläkaren bara kommer att ge oss beröm när vi tittar förbi!

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • 5 saker att tänka på när du väljer tandblekning

  • Mer välbefinnande tack vare hållbar tandvård

  • Vad är Oral Hälsa? Komplett Guide