Mer välbefinnande tack vare hållbar tandvård

Mer välbefinnande tack vare hållbar tandvård

Om du vill ha friska tänder och känna dig helt bekväm med ditt leende krävs mycket mer än att bara borsta tänderna regelbundet. Rätt användning av tandtråd och rätt tid för tandvård spelar också roll. Här hittar du de viktigaste tipsen för en heltäckande och effektiv vård.

Att välja rätt tandkräm

När du väljer tandkräm, se till att den rengör skonsamt, har hög fluorhalt och inte angriper tandemaljen. Du bör vara försiktig med produkter som annonserar vitare tänder. Detta fungerar ofta bara med hjälp av grova rengöringskroppar med slipeffekt, dvs slipeffekt. Detta kan dock skada tänderna på lång sikt. Var därför uppmärksam på RDA-värdet som står på förpackningen. Värden mellan 30 och 70 är bra för regelbunden användning. Värden över 80 är mycket nötande och bör undvikas.

Var uppmärksam när du använder elektriska tandborstar

Behärskar du tekniken ordentligt kan du utan problem rengöra dina tänder med en manuell tandborste. Det är dock bara väldigt få som gör det. Elektriska borstar är på frammarsch. Detta beror inte minst på att deras roterande borsthuvuden förlåter många appliceringsfel. Se dock till att borsta från ”rött till vitt” med lite tryck. På så sätt rengör du grundligt å ena sidan, men skyddar även ditt tandkött.

Du måste vara särskilt noggrann med elektriska borstar med runda huvuden. Varje tand måste rengöras individuellt. Att skrubba fram och tillbaka tar inte bort plack tillräckligt noggrant.

Obs: Glöm inte att byta ut rengöringshuvudena var tredje månad.

Interdentalborstar ger ett viktigt bidrag till tandhygienen

Ett stort problem med konventionella tandborstar är att de bara når två tredjedelar av munhålan. Du kan inte komma till luckor med det. Det är just där som de flesta bakterier samlas.

En interdentalborste är den optimala lösningen här. Detta gör att mellanrummen kan rengöras ännu bättre än med tandtråd. Applikationen kräver dock lite övning och du behöver rätt storlek. Din behandlande tandläkare ger dig gärna råd om detta, t.ex. B. i Medentes tandvårdscenter.

Fluorgel – den skyddande filmen för dina tänder

Fluor finns i de flesta tandkrämer. Men om du vill erbjuda dina tänder ytterligare skydd kan du använda fluorgel. Den bildar en skyddande hinna av kalciumfluorid runt tänderna. Om syra bildas kommer den att neutraliseras av det. Som ett resultat varar skyddet av tandemaljen längre och tanden förblir mer motståndskraftig. Fluorgeler används vanligtvis en gång i veckan efter kvällens tandrengöring.

Tandtråd – klassikern inom tandhygien

Även i tider med moderna eltandborstar har tandtråd fortfarande sin plats inom tandhygienen. Även om dess mycket omtalade fördel, skyddet mot karies och parodontit, inte har bevisats i studier, kan den ge ett varaktigt bidrag till tandhälsan genom att ta bort matrester från de interdentala utrymmena. Så om du har använt tandtråd tidigare kan du fortsätta använda den utan att tveka.

Var försiktig med sötsur mat

Rätt hantering av sötsur mat är också en viktig del av tandvården.

Om du gillar att äta godis till en måltid bör du ta bort plack ordentligt innan. Detta gäller särskilt vid frukost. Även efter att ha ätit ska sötrester avlägsnas med tandtråd och tandpetare och sköljas ur med vatten. Socker är den idealiska grogrunden för skadliga bakterier.

Om du gillar att äta frukt eller färskpressad fruktjuice tidigt på morgonen bör du också borsta tänderna innan du äter. Fruktsyror avmineraliserar tandemaljen och mjukar upp den. Detta lämnar tanden oskyddad i ungefär en timme. Under denna tid, borsta den och slipa gradvis ner emaljen.

Regelbundna munvatten

Sist men inte minst bör det samvetsgranna munsköljet inte saknas. Att skölja munnen med en fluorlösning i minst 30 sekunder efter att du borstat tänderna kommer att fördröja plackbildningen. Sköljning kan alltså utgöra ett effektivt komplement till mekanisk rengöring. Du kan dock inte ersätta dem.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • 5 saker att tänka på när du väljer tandblekning

  • De 8 Bästa Tipsen för Starka och Friska Tänder

  • Vad är Oral Hälsa? Komplett Guide