5 enkla sätt att ta hand om din hälsa online

5 enkla sätt att ta hand om din hälsa online

Särskilt i tider av en pandemi är det svårt att ta hand om sin egen hälsa som vanligt. Gym, wellness-leverantörer, bastur, allt är stängt. Att ens gå till doktorn eller apoteket är inte längre lika naturligt som det brukade vara.

Vi har 5 tips till dig på hur du fortfarande kan säkerställa ditt välmående online.

1. Varför testar du inte yoga?

När du utövar yoga spelar det ingen roll var du gör det ifrån. Det finns många leverantörer, några av vars videor du till och med kan följa gratis för att komma in på ämnet.

Som ny kan du välja mellan de olika typerna på din fritid. Yin Yoga, Vinyasa, Kundalini eller Hatha Yoga, oavsett om det är för nackspänningar, för bättre sömn eller för ryggen, det finns något för alla. Och yoga hjälper.

Marknadsundersökningsinstitutet GfK genomförde en representativ studie 2018, där 86 procent av de tillfrågade kvinnorna och männen uppgav att de märkt positiva förändringar hos sig själva till följd av sin yogapraktik. De kände sig mer avslappnade och piggare. 54 % av de tillfrågade gjorde till och med övningarna hemma.

2. Rådfråga din läkare online

Telemedicin, det vill säga medicinsk rådgivning utan läkarbesök, har vunnit popularitet, särskilt under nedstängningen.

Det finns många anledningar till detta: Förutom ökad flexibilitet, tidsbesparingar och eliminering av längre rese- och väntetider i praktiken är det inte ovanligt att få en tid online snabbare, särskilt hos specialister. Kontakten med möjliga bärare av sjukdomar minskar inte bara, den sker helt enkelt inte. En annan fördel med digital medicin.

Leverantörer av telemedicinundersökningar är vanligtvis välutbildade och erfarna i att ställa rätt frågor till patienten. Ett bra exempel på detta är DoktorABC online-läkare och läkartjänst som erbjuds. DoktorABC gör det möjligt för patienten att snabbt och diskret få medicinsk rådgivning och medicinsk behandling, utan personlig tid och utan att gå till apoteket.

Efter att ha fyllt i ett medicinskt frågeformulär på webbplatsen kommer DoktorABC:s legitimerade läkare att verifiera att läkemedelsbehandling är lämplig. Om inte, föreslå alternativ. Efter att ett recept har utfärdats online kommer det anslutna apoteket att skicka det förskrivna läkemedlet kostnadsfritt nästa arbetsdag.

3. Kom i form på internet

Onlineträningsstudior och -program upplever också en boom i Corona-tider. Eftersom studiorna var tvungna att stänga började många träna hemma framför tv:n eller laptopen.

Du kan välja mellan otaliga gratis YouTube-videor eller registrera dig hos en av onlineleverantörerna för lite pengar. Ditt eget gym kan till och med erbjuda onlinekurser. På så sätt kan du stödja lokala leverantörer.

Den största fördelen med att besöka en träningsstudio online är stödet, för även om du tränar hemma och sparar dig själv resan till en gym, kan du vanligtvis kontakta tränaren personligen, ibland till och med via chatt. Frågor om träningsprocessen, kontrollera dina egna framsteg eller råd om hälsosam kost är inga problem med bra onlineleverantörer.

Tips: Om du sätter upp dig konkreta och realistiska mål och vänjer dig vid fasta träningstider kommer du att förbli motiverad när du tränar hemma.

4. Beställ din medicin online

Nästan 60 procent av konsumenterna i Sverige beställer nu sina läkemedel från onlineapotek och trenden stiger. Det visar den senaste studien från Federal Association for Information Technology, Telecommunications and New Media (bitkom). Detta beror å ena sidan på det stora utbudet, pris-prestanda-förhållandet och de snabba leveranstiderna.

Onlineapotek kommer inte att ersätta medicinsk praxis inom en snar framtid, men de erbjuder en tjänst som patienter kan använda utöver traditionella apotek på plats.

5. Prata med andra människor

Under nästan ett år har vårt sociala liv förändrats. Corona har visat oss på ett imponerande sätt hur snabbt normaliteten kan pausas och vi måste vänja oss vid nya och okända situationer.

Begränsningen av sociala kontakter är särskilt drastisk för personer som redan bor ensamma eller som redan lever ett minskat socialt liv på grund av psykiska eller fysiska begränsningar. Vetenskapliga studier visar att ensamhet också kan få fysiska konsekvenser. Till exempel har ensamma människor en ökad risk för kronisk stress, hjärt-kärlsjukdom och sannolikheten att utveckla depression eller demens.

Det är därför du bör ta tillfället i akt online och offline för att kommunicera med familj, vänner och bekanta. Det behöver inte alltid vara Messenger. Att ta upp den gamla goda telefonen och ringa har ofta varit början på ett härligt, personligt samtal.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg