8 Enkla steg för att Undvika Kattklössjuka

cat 339400 1280

Katter tillhör ett av våra mest älskade husdjur, men även de sötaste katter kan någon gång riva och klösa sina ägare. Så hur tar man hand om dessa rivsår på bästa sätt för att det snabbt ska läka och undvika infektion?

1. Tvätta händerna noggrant innan du rör vid såret.

Om möjligt, använd antibakteriell tvål. Torka sedan händerna med en ren handduk eller hushållspapper. Tänk på att risken för infektion i framtiden minskar, så länge du håller såret rent.

2. Kontrollera såret.

De flesta sår uppstår av misstag, då katten busar med sin ägare och är för det mesta små rivsår. Men det finns även katter som kan orsaka djupa rivsår och även de, vars klor är täckta av bakterier. De sistnämnda behöver alltså inte riva ägarens särskilt djupt för att det ska finnas risk för allvarliga infektioner.

Om såret blöder och dess kanter inte går ihop så räknas det som ett djupt sår. Man bör uppsöka läkare ifall såret är djupt, sitter i ansiktet, eller om det är ett barn som råkat ut för det. Detta är extra viktigt ifall personen i fråga inte fått sin stelkrampsspruta eller om det gått tio år sedan den senaste sprutan.

3. Låt blodet vara.

Om såret blöder, torka inte bort det med en gång, utan låt det först rinna iväg en bit från såret. Sedan kan du försiktigt torka bort det.

4. Låt blodet koagulera.

Täck såret med ett rent bandage eller en servett och håll under tryck ett par minuter. På så sätt skyddas du mot bakterier utifrån och blodet hinner koagulera för att bilda ett naturligt skydd mot bakterier.

5. Låt såret andas.

Om du har antibakteriell salva att tillgå så kan du smörja in det på området runt såret, men inte direkt på det. Vill du sätta på bandage eller plåster på såret är det viktigt att du väljer ett material som andas, eftersom det finns risk för bakterieinfektioner om det är för tätt.

6. Håll koll på såret.

Byt bandaget eller plåstret åtminstone en gång om dagen, och kolla då även hur såret ser ut och om det läker som det ska. Om huden runt såret är röd, svullen, varig eller gör ont så bör du kontakta läkare för behandling.

7. Håll koll på det allmänna hälsotillståndet.

”Ibland vill läkaren också ta reda på den exakta orsaken till förstorade lymfkörtlar och tar då med hjälp av en nål ut vätska…”Ha lite extra koll på hur personen mår i allmänhet. Rivsår orsakade av katter kan leda till både lokala och inre infektioner, orsakade av bakterien Bartonella henselae som parasiterar inuti kroppens celler.

Sjukdomen smittar normalt sett inte mellan människor, ifall personerna ifråga inte har nedsatt immunförsvar. Om du plötsligt skulle tappa aptiten, får huvudvärk och feber, känner dig svag eller får förstorade lymfkörtlar några veckor eller månader efter att du blivit riven av en katt bör du uppsöka läkare för behandling med antibiotika. Ibland vill läkaren också ta reda på den exakta orsaken till förstorade lymfkörtlar och tar då med hjälp av en nål ut vätska ur körteln för att undersöka. På så sätt kan man avgöra om det är aktuellt med operation.

8. Glöm inte bort katten.

Du bör alltid hålla koll på ditt husdjurs allmäntillstånd och behandla infektioner ifall den har några. Be din veterinär visa dig hur du klipper klorna på rätt sätt och lär dina barn hur de själva kan observera varningstecknen efter att ha lekt med en katt.

Genom att följa dessa 8 enkla steg kommer du inte bara kunna behandla rivsår på rätt sätt utan också minska risken för infektion. Glöm inte att varje nytt rivsår kräver lika stor och noggrann omsorg som det förra.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?