Bastu på sommaren

Bastu på sommaren

Svettas frivilligt på sommaren? Det låter ovanligt, men det är mycket fördelaktigt. Regelbundna bastupass stärker ämnesomsättningen och immunförsvaret.

Regelbundna pauser i bastun med familj eller partner är guld värda. Och det också på sommaren. Vad många inte vet: Värmen en varm sommardag skiljer sig mycket från värmen vi upplever i en bastu. Medan värmen i bastun tenderar att vara torr, innehåller luften utanför en hög luftfuktighet. Den som fortsätter bada bastun även när utetemperaturen är varm drar nytta av många fördelar för sin egen hälsa och sitt välbefinnande.

Som ett träningspass för kroppen

Att ta en bastu på sommaren är inte bara roligt, utan ger också en uppfriskande behandling däremellan. Skillnaden mellan att svettas i den kvasiga, varma sommarluften och i bastun är inte bara torrheten, framför allt växlingen av värme och iskall kyla ökar hälsoeffekten. Med regelbundna bastupass under hela året tränas organismen för att klara värmen. Cirkulationen stabiliseras, blodkärlen expanderar och musklerna slappnar av. En annan fördel: Vi vänjer oss vid de höga temperaturerna, så att de nu nästan tropiska somrarna i Tyskland är mer uthärdliga. Så om du ibland kämpar med cirkulationsproblem i den kvava värmen bör du njuta av vanliga bastur.

Glöm inte att dricka

För att stödja svettning är det lämpligt att dricka mycket vätska – helst te eller vatten – innan du går till bastun, samt under längre pauser mellan bastupassen och efter det sista bastupasset. Det är viktigt att ta igen förlorat vatten.

Inne eller ute – gärna hemma

Det vackraste är att bada bastu tillsammans hemma. Om din egen bastu hittar sin plats inne i huset eller i trädgården är helt upp till personliga preferenser. Men speciellt på sommaren har utomhusbastun en speciell charm för många.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?