Det är så lätt att förvandla sovrum till en plats för välbefinnande

Det är så lätt att förvandla sovrum till en plats för välbefinnande

Den som jobbar hårt hela dagarna blir glad när de faller i sängen trött på kvällen, tillbehör spelar knappast roll om i alla fall sängen utstrålar en viss mysighet. I slutändan har det också med storleken på lägenheten att göra. Med en motsvarande storlek finns det tillräckligt med retreater där du kan göra dig bekväm.
Om storleken på lägenheten är mycket blygsam och det också kan finnas ett barn i familjen, är det inte ovanligt att sovrummet samtidigt görs om till ett mysigt rum, där folk inte bara sover.

Faktum är i alla fall att (de flesta) människor tillbringar en tredjedel av sitt liv i sängen – vissa till och med mer – och oftast är det så i sovrummet. För många människor är sovrummet också en oas av välbefinnande och mys. Det kan bara bli så om det utstrålar en viss mysighet. Naturligtvis räcker det aldrig med en stålram med en glödlampa i taket för detta. Med några tips blir varje sömn en vilsam sömn.

Vilka är de aktuella trenderna inom sovområdet?

Ta dig ur överbelastningen! Det finns många goda skäl att förvandla ditt sovrum till en trivsam plats. Detta är det enda sättet att använda de lediga timmarna efter jobbet förnuftigt och harmoniskt, för nästa arbetsdag låter inte vänta på sig…

Självklart ska du inte glömma dina sömnvanor. Den ene kan bara sova med huvudet mot dörren och den andre måste vända sig mot dörren medan han sover. Att hålla ett öga på dörren medan du sover är en speciell gåva som inte alla kan göra. Därför är rätt Feng Shui, vilket betyder ungefär rumsdesign, väldigt viktigt i sovrummet.

Höjdpunkten i alla sovrum är sängen

Det kan inte förnekas att detta är den mest iögonfallande och viktiga möbeln i sovrummet. Beroende på rummets storlek gör enkla sängar med ben att små rum ser större ut. Om sovrummet har en generös storlek kan även resårbäddar eller resårmadrasser komma till sin rätt. Det bör vara oomtvistat att du kan sova gott på den.

Stilen på andra möbler i det ”tysta och milda rummet” bör anpassas till sängen. Det är inte lätt, eftersom kvaliteten på resårsängar ligger mer i själva sängen och inte nödvändigtvis i designen.

Sängen kan designas smakfullt med det matchande täcket. Annars kan det inte skada om färgerna och materialen matchar sängen. Likvärdiga möbler gjorda av bambu eller käpp passar förstås också väldigt bra till en säng med bamburam. Utrustat på detta sätt framstår rummet för att drömma som mycket mer harmoniskt.

Trender i sovrummet

Inte nödvändigtvis den senaste vurmen längre, men resårmadrassen är fortfarande oumbärlig i sovrummet. Sedan flera år tillbaka är de tygklädda sängarna utan lamellram den absoluta hiten när det kommer till sovkomfort. Men som sagt: ”Bekväma skor behöver inte nödvändigtvis se moderiktiga ut”. Varför skulle det vara annorlunda med en resårmadrass.

Träsängar med flätade detaljer

En annan trend i moderiktningen är träsängar med en väv av flätad eller bambu. Den absoluta vinnaren bland fashionabla par är ”wienerflätan”. Den är gjord av en fläta som har funnits i århundraden. Den är mest känd från serien traditionella caféstolar, men också som material från Bauhaus-tiden.

Nu erövrar flätverket med hålmönster sovrummet hemma. Det är inte konstigt, eftersom rottingmaterialet klarar balansgången mellan trendig minimalism och nostalgisk mysighet. I denna presentation ger det ett hittills normalt sovrum en viss charm, till exempel i form av gungstolar eller sänggavel. Inte bara är rotting populärt i sovrummet, rotting är även en stark favorit i sovrummet.

De (korrekta) ljusförhållandena i sovrummet

Det finns också folk som gillar att det är helt mörkt under natten – men har det något att göra med ett riktigt feel-good-ställe? Absolut inte, för i en oas av välbefinnande ingår också rätt belysning, och det är absolut inte möjligt med en 60 watts lampa. Väldigt få tar sig till sitt sovrum för att blunda direkt. De flesta läser fortfarande lite i sängen tills ögonen blir tunga eller tittar på tv.

Detta inkluderar definitivt ett atmosfäriskt ljus. Dimbar varm belysning för tv-tittande, eventuellt med val av färger, och där personen sover för att läsa en bok i förväg bör det finnas en sänglampa med motsvarande stark ljuskälla på nattduksbordet bredvid sängen.
Ovanför sängen kan det även vara en taklampa med dimmer och mjuk belysning. Det finns många varianter av lampskärmens design, som harmoniskt anpassar sig till flätad eller rottingväv.

Må bra i färgerna

Det bästa mysiga rummet är värdelöst om rummets färger inte bidrar till inredningen eller mysigheten. Därför bör pastell och naturliga toner ge rummet en mysig och uppfriskande touch. Krämiga vita toner eller ljusgrå toner, som är väldigt trendiga, utstrålar en lugnande effekt samtidigt som de skapar en avslappnande effekt.

Som ordspråket säger: ”Ibland är mindre mer”.

För att uttrycka det på tyska: ”Det ska inte vara ett sovrum som är fullt till bredden.” Särskilt ett litet sovrum, där man har ansträngt sig mycket med inredningen, hotar snabbt att bli stökigt, vilket inte kan bidra till att mysighet. Även om lägenheten är lite bör vara trång, ett skrivbord i sovrummet är en ständig påminnelse om oavslutade uppgifter eller post som ligger kvar som ännu inte har öppnats. Om denna situation inte kan undvikas rumsligt, en gardin eller en skärm kan ge ett botemedel H. Ett diskret skåp med skjutdörrar, försett med en omklädningsspegel i främre delen.

Rörelsedetektorer och lysdioder

Välj lekfulla alternativ med LED-lampor. Detta möjliggör saker som en vanlig sänglampa inte klarar av. Till exempel indirekt belysning med rörelsedetektor under sängen. Det kan ha en väldigt avslappnande effekt, men det kan också vara intressant för äldre personer om de måste gå upp på natten. Med denna undersängbelysning blir du inte bländad, men du kan se vart du ska ta vägen.

Vad är viktigt när man inreder ett mysigt sovrum?

  • valet av sängmöbler
  • en lämplig inredning för sängen
  • rätt belysning
  • harmoniska väggfärger
  • Utvalda tillbehör och dekoration för helhetsintrycket

Från den lilla blomstervasen till väckarklockan, med rätt sovrumsinredning och snygga accessoarer, ser hela rummet runt sängen ännu livligare och vackrare ut. Hur sover man på ett 5-stjärnigt hotell? Något sådant kan man även trolla fram hemma med textilier, utvalda möbler och accessoarer i höstligt rött, nougat och gräddtoner.

Att välja en lämplig matta

Det finns knappt några gränser för fantasin i sovrummet. Oavsett om det är knutna eller vävda, i naturliga toner eller starka färger, enfärgade eller mönstrade, de aktuella trenderna inom mattor för varje sovrum. För att få en urtvättad look här vände designers helt enkelt ut och in på de vävda mattorna gjorda av afghansk ull. Resultatet blev en mycket speciell design som återupplivar varje säng. Dessa mattor har dock ett pris. En flokati i sovrummet kan se lika lyckad ut.

Hur du bäddar din säng – det är så du ligger ner

Vid möblering av sovrummet bör huvudfokus ligga på rätt madrass och rätt lamellram – förutom valet av hemtrevliga väggfärger, lämpliga ljuskällor och hemtrevliga möbler. När det gäller budgeten för den nya inredningen av må-bra-sovrummet ska du inte snåla med madrasserna – det skulle i alla fall inte bidra till en behaglig, vilsam och hälsosam sömn. Urvalet av madrasser kan vara överväldigande vid första anblicken: från kallskumsmadrasser till innermadrasser, viskoelastiska madrasser, luftkuddsmadrasser och många fler. Hur som helst, få råd från specialistpersonal, bläddra igenom onlineguiderna från Stiftung Warentest eller besök Tempur-utställningen på Möbel Karmann. Där hittar du inte bara de högkvalitativa madrasserna och premium lamellramarna, utan också ergonomiska sovkuddar och kompletta resårmadrasser. Så ingenting står i vägen för din vilsamma sömn.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg