För Tidigt Födda Barn – Vad du Bör Veta

baby 784609 1280

Föreställ dig följande: en ömtålig kropp, endast 30 centimeter lång, med en vikt på ynkliga 450 gram, smala armar och ben och med en röd, nästan genomskinlig hud. Det är svårt att föreställa sig att det vi pratar om är en levande person, men det är precis så en för tidigt född bebis ser ut efter bara 22 veckor i mammans mage. Världens minsta för tidigt födda bebis som överlevt, föddes efter 21 veckor och 6 dagar och den lägsta vikten som noterats är 275 gram. Om du aldrig har sett en för tidigt född bebis så är det svårt att föreställa sig hur de ser ut. Dessa bebisar står inför många utmaningar och månader på sjukhus innan de är redo för världen utanför. Lyckligtvis sker hela tiden framsteg inom medicin och forskning som ökar chansen för dessa bebisar att överleva.

En tuff start

Definitionen av en för tidigt född bebis är en bebis som föds före den trettiosjunde graviditetsveckan. Ju mindre bebisen är, desto större risk är det att det drabbas av funktionsnedsättningar eller inte överlever. Risken är störst för de barn som föds före vecka 28 och väger under 1000 gram.

Uppskattningsvis hälften av de barn som föds före vecka 28 överlever inte. I motsats till andra nyfödda, tas för tidigt födda barn om hand av läkare istället för sina egna föräldrar. De måste ligga i kuvös eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur ännu och därför är beroende av en maskin som gör detta åt dem. Yngre bebisar behöver också hjälp med andningen då deras lungor inte är fullt utvecklade. Dessutom är immunförsvaret underutvecklat hos för tidigt födda barn, vilket gör dem extra känsliga för infektioner. När barnet väl har lärt sig att andas på egen hand kan de förflyttas från intensiven till den neonatala avdelningen.

“När barnet väl lärt sig flaskmatas är det ett tecken på att barnet är redo att åka hem, så länge det är friskt och väger över 2 kilo.”Barn födda före vecka 34 har ingen sugreflex och måste därför sondmatas eftersom de inte kan ammas normalt. Det tar lång tid för bebisen att lära sig dricka ur flaska. Till en början dricker de bara några milliliter mjölk om dagen och det kan ta upp till flera veckor innan de lärt sig amma och få i sig näring utan sond. När barnet väl lärt sig flaskmatas är det ett tecken på att barnet är redo att åka hem, så länge det är friskt och väger över 2 kilo. De flesta för tidigt födda bebisar får lämna sjukhuset vid 36-37 veckors ålder (räknat från graviditetens början), om de är vid god hälsa och kan äta normalt.

Så överlever du som förälder till en för tidigt född

Att se sin för tidigt födda bebis i en kuvös med sladdar, syrgasmask och omringad av pipande maskiner är svårt för många nyblivna mammor. Det första de känner är oftast skuld. De kanske klandrar sig själva för att ha gjort något fel eller att ha missat att göra något som hade kunnat skydda deras barn.

Men det är väldigt ovanligt att skulden faktiskt ligger hos mamman, och det är viktigt att komma ihåg eftersom man i det här läget behöver vara stark för sitt barns skull. Bandet mellan mamma och barn är väldigt starkt. Även de minsta bebisarna som är kopplade till olika maskiner läggs på sin mammas bröst.

Det kallas ”kängurumetoden” och är numera vetenskapligt bevisad att ha en positiv inverkan på hälsan hos för tidigt födda barn. När barnet placeras på mammans bröst får de en jämn puls, andas mer regelbundet och syrenivån i blodet ökar. Dessutom förbättras sömnen, vilket i sin tur gör att de går upp i vikt snabbare. Metoden har även en positiv inverkan på mamman eftersom hon får hålla och mata sitt barn så att hennes självförtroende som mamma växer.

Mammor till för tidigt födda barn som har överlevt stöttar sedan andra mammor i samma sitts. Det kan ta veckor eller månader innan vissa mammor får chansen att riktigt njuta av tiden med sitt friska barn, eftersom det tar tid innan de återhämtar sig. Världen över har det tagits fram särskilda program med förebyggande åtgärder för att undvika för tidiga födslar, och stora framsteg inom medicin gör att även de minsta bebisarna nu har en chans att överleva.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Barn med Funktionsnedsättning – Vad du Bör Veta

  • Vikten av Sjukgymnastik för barn med Downs Syndrom