Glutenintolerans: Hoten i Bröd

bread 1281053 1280

När man talar om glutenintolerans, bör man först tänka på det förflutna. Kommer du ihåg att för 20 år sedan använde man ett hemmagjort lim av mjöl och vatten för att tapetsera? Den vidhäftande egenskapen i ett sådant lim uppstår genom en proteinförening, kallad gluten, som finns i vete. Gluten var effektiv i tapetsering, men det visar sig, att en människans kropp inte alltid kan tolerera den. Gluten, som finns i vete, korn och råg, kan orsaka en hel del hälsoproblem på många. Enligt Coeliac Centre i Chicago, har cirka 5-10 procent människor i världen en lindrig eller allvarlig glutenintolerans

Enligt den statistiken, har en av tio eller tjugo personer glutenintolerans. Med andra ord, borde minst 3-6 elever i varje klass inte äta vanlig mat i skolmatsalen, och i en medelstor (ca 20 personer) grupp arbetare borde minst 2 till 4 undvika bakverk och alkoholhaltiga drycker gjorda av spannmål. Men hur ofta hör vi folk tala om det här?

”Mer uppmärksamhet ägnas åt patienter som lider av den mycket mer sällsynta celiaki sjukdomen…”I många västerländska och amerikanska länder finns det föreningar och organisationer som erbjuder hjälp för glutenintoleranta personer och det finns en hel del glutenfria produkter tillgängliga i butiken.

I dessa länder är det accepterat att glutenintolerans är ett vanligt problem, som orsakar många problem. I Östeuropa är utbudet av glutenfria produkter begränsat ochdet är inte många människor som blir diagnostiserade som glutenintoleranta. Mer uppmärksamhet ägnas åt patienter som lider av den mycket mer sällsynta celiaki sjukdomen, som har liknande symptom. Därför misstänker de flesta inte ens att gluten i maten kan ha att göra med alla deras hälsoproblem.

Glutenintolerans – orsaker och symptom

En av orsakerna till glutenintolerans är genetisk. Det innebär att kroppen inte är rustad att smälta glutenrik mat. En del kan ha en lindrig intolerans, men på andra är det mycket allvarligare. Om du börjar känna symptomen, är det viktigt att rådfråga din läkare och ändra dina matvanor. De huvudsakliga symptomen och konsekvenserna vid glutenintolerans är:

• Matsmältningsproblem: gasbildning, magsmärtor, buksmärtor och ökad magsaftsurhet. Diarré och illamående kan också förekomma.
• På kvinnor förekommer det ofta svullnad av armar och ben, smärta eller hudutslag. Glutenintolerans kan också leda till fertilitetsproblem.
• Olika hudutslag.
• Mycket allvarlig glutenintolerans kan orsaka en allmän funktionsstörning i inre organ: lever, bukspottkörtel, leder, hjärta, hjärna, etc.
• Obalanserat psykosomatiskt system, som leder till irritation eller depression.

Lämplig diet

Vissa stormarknader och butiker kan inte erbjuda tillräckligt många glutenfria produkter (t.ex. glutenfritt godis, flingor, bröd, osv). Därför bör man välja maten mycket noga och läsa etiketterna på förpackningarna. Glutenintolerans behandlas inte med medicin, därför bör en person anpassa sig och börja föra en glutenfri livsstil. Om du är glutenintolerant bör du undvika:

• Vete, råg, korn, vetestärkelse (däribland modifierad), dinkel, och havre.
• Alla produkter som innehåller något av de sädesslag som anges ovan, t ex vanlig pasta, gryn, bröd, kex, kakor, vissa såser, soppor, malt och andra produkter som innehåller gluten.
Men du kan äta följande:
• Potatismjöl, majsmjölgröt, majsmjöl, soja, panicum, bovete, ris och sockermajs Dessa produkter kan vara en bra ersättning för gluten och innehåller motsvarande fördelar.
• Grönsaker, frukt, mjölk, riskex, fisk, kött, olja, ägg och andra glutenfria produkter.

Det är bäst att konsumera hemlagad mat så mycket som möjligt, eftersom du då kan utesluta skadliga ingredienser. Om du brukar köpa färdiglagade rätter eller bearbetad mat, bör du noga läsa innehållsförteckningen på etiketten.

Glutenintoleranstest

Om du tror att du kanske är glutenintolerant, finns det ett enkelt glutenintolerant test som du kan göra med eller utan tillsyn av läkare. Väljer du att göra testet på egen hand, undvik då produkter som innehåller gluten under två veckor. Observera din kropps svar och försök avgöra, om en glutenfri diet gör någon skillnad.

Eftersom glutenintolerans förekommer hos 5 till 10 procent av befolkningen, är det värt att göra testet åtminstone en gång i livet, även om det kanske inte finns några synliga symptom vid tidpunkten. Du kanske kommer märka att en glutenfri diet ger bättre sömn, mindre ledvärk, mer energi under dagen, mindre matsmältningsproblem eller andra hälsoförbättringar, vilket innebär att du bör undvika produkter som innehåller gluten.

Om du bestämmer dig för att leda en glutenfri livsstil, glöm inte att kosten måste vara varierad. Se till att få tillräckligt många kolhydrater, mineraler och vitaminer med de tidigare nämnda glutenfria produkterna.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?