Hur kan sömnen påverkas av det jag äter?

bed 945881 1280

Vad du äter har stor inverkan på kvaliteten på din sömn. Alla har vi väl någon gång upplevt en sömnlös natt efter att vi stoppat i oss onyttig mat tidigare under kvällen. På morgonen sedan så känner vi oss lata, trötta och lättirriterade. Därför rekommenderar dietister att vi undviker att äta ett par timmar innan sänggåendet, eller åtminstone väljer en frukt om vi absolut måste äta något. Svårsmält mat kan leda till sömnlöshet, vilket i sin tur kan leda till att du går upp i vikt. För att undvika att det sker bör du välja hälsosamma middagsalternativ och hålla dig borta från alkohol. Vi lovar, din mage kommer att tacka dig!

Stärkelse – ingen höjdare för en god natts sömn

Pasta, ris och potatis är uppskattad mat, men de innehåller alla mycket stärkelse. Därför är det en dålig idé att äta något av det innan sängdags. Om du får i dig för mycket stärkelse blir inte bara sömnen störd, utan det ger även baksmälleliknande symptom såsom huvudvärk och magont. Dessutom går man lättare upp i vikt om man äter stärkelserik mat sent på kvällen. Hemligheten bakom viktnedgång är att slopa stärkelserik mat till kvällsmat och även minska mängden stärkelse generellt i kosten. Vi behöver väl knappast säga att det också får dig att sova bättre på natten?

Salt

Salt gör så att vätska samlas i kroppen och det är inte ovanligt att kroppen känns svullen morgonen efter. Därför bör du undvika salt mat innan sänggåendet.

Koffein – sömnens värsta fiende

Många av oss vaknar inte ordentligt utan en kopp kaffe på morgonen. Däremot håller vi oss borta från kaffet på kvällen för att inte förstöra sömnen. Det många inte tänker på är dock att det finns många andra drycker som även de innehåller koffein, såsom kolsyrad läsk och grönt och svart te. Det bästa är att välja lugnande teer, exempelvis kamomill eller mynta, innan du ska sova. Ta en kopp lugnande te en timme innan sängdags så ska du se att du känner dig pigg och utvilad när du vaknar nästa morgon.

Ett glas mjölk innan sänggåendet – myt eller sanning?

Många vuxna blev tillsagda att ta ett glas mjölk innan de gick och lade sig som barn, eftersom våra föräldrar ansåg att mjölk hade en lugnande effekt som hjälpte en att somna. Faktiskt så har det nu bevisats att de hade rätt. Mjölk har en lugnande effekt tack vare den höga halten aminosyror, så det skadar inte att ta ett glas mjölk innan du går och lägger dig. Dessutom innehåller mjölk stora mängder kalcium som är bra för skelettet, tänderna och naglarna.

De positiva effekterna av ett glas mjölk kan bli ännu bättre genom att tillsätta en sked honung. Detta är ett lyckat recept för en god natts sömn och en bättre hälsa i allmänhet. En del experter tror att vi blir lugnare av vanan att dricka vårt glas mjölk än själva mjölken som sådan, men oavsett vilket så är resultatet detsamma: en förbättrad nattsömn!

Middag: Vad kan jag äta och vad bör jag vänta med till morgondagen?

Det bästa är om dagens sista mål mat äts innan klockan åtta på kvällen, men om du är en riktig nattuggla är det inte sannolikt att du kan hålla dig ifrån att småäta innan du går och lägger dig.

Försök då att åtminstone sluta äta minst tre timmar innan du ska sova. Middagen bör inte vara alltför fet, men att endast äta sallad är inte heller bra. Då kommer du istället hinna bli hungrig igen och ligga sömnlös på grund av en kurrande mage.

Om du har en förkärlek för riktig stark mat är det bäst om du håller dig till att äta sådant tidigare under dagen för att undvika problem med matsmältningen. Söt mat är inte heller en bra idé på kvällen, då forskning har visat att för mycket socker innan läggdags kan göra att man har lättare för att vakna under natten. Så vad ska man egentligen äta till kvällsmat? Bra mat är bland annat sallader, fisk och kött tillrett utan extra fett samt yoghurt och fruktsallad. Är du fysiskt aktiv bör du välja proteinrik mat såsom keso, vitt kött, nötter, bovete eller havregryn.

Så, smaklig måltid och sov så sött!

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?