Illamående – Vad hjälper och vad hjälper inte?

Illamående - Vad hjälper och vad hjälper inte?

Att bekämpa illamående – vilka medel hjälper och vad hjälper inte?

En illamående känsla i magen, stigande illamående eller kräkningar – vissa lider ofta av sådana symtom. Orsakerna kan vara mycket olika: konsumtion av bortskämd mat, en infektion i mag-tarmkanalen, en natt med dryck eller stark avsky är typiska triggers.

Men varför blir vi sjuka egentligen?

Illamående är en tydlig signal från kroppen. Om vi ​​till exempel får i oss giftiga ämnen skickar nerverna omedelbart en varningssignal till rätt centrum i hjärnan. Illamående följs vanligtvis av kräkningar och diarré. Dessa reaktioner av kroppen säkerställer att skadliga ämnen lämnar organismen så snabbt som möjligt. För de drabbade är dock denna kunskap till liten tröst. De vill bara ha ett effektivt botemedel mot illamående.

Läkemedel och huskurer mot illamående

Vad hjälper mot illamående? Lider du av illamående efter tunga måltider? Då hittar du naturläkemedel på apoteket som kan ge snabb lindring. (Kontrollera din stavning) Alternativt finns det ett antal huskurer som har prövats och testats under lång tid. Te gjorda av medicinalväxter ger snabb hjälp.

Kummin, fänkål, anis och pepparmynta hjälper till exempel mot illamående. När de värsta symtomen väl har försvunnit ska du inte överanstränga den irriterade magen och tarmarna. Skorpor, vitt bröd, gröt från stuvade morötter eller potatis tolereras lätt. Du bör absolut undvika fett, heta kryddor och friterad mat tills du har återhämtat dig helt.

Andra orsaker till illamående

Illamående kan ha en mängd olika orsaker. Spektrumet sträcker sig från illamående under graviditeten till så kallad resesjuka. För vissa människor irriterar det vestibulära systemet så mycket att resa med bil, tåg eller buss att de känner sig illamående och till och med kräks. Ibland kan små knep lösa detta problem. Testa om symtomen även uppstår när du sitter i passagerarsätet fram. Titta bättre ut genom fönstret och läs inte när du kör.

När ska du träffa en läkare?

I de flesta fall är illamående, kräkningar och diarré relativt ofarliga symtom som vanligtvis går över lika snabbt som de kom. Dessa varningssymtom på kroppen är obekväma. Dessa varningssignaler är viktiga eftersom de skyddar vår hälsa. I vissa fall kan illamående också vara en biverkning av en allvarlig sjukdom.

Om symtomen kvarstår i flera dagar, om de är förknippade med svår smärta eller hög feber, bör du definitivt konsultera en läkare. Särskild försiktighet krävs när spädbarn eller små barn drabbas.

Detsamma gäller äldre som redan lider av andra sjukdomar. Frekventa kräkningar eller diarré stör vatten- och mineralbalansen totalt inom en kort tidsperiod, vilket kan leda till allvarliga organskador.

Symtom relaterade till illamående som kräver läkarbesök

  • Ihållande kräkningar efter en huvudskada
  • Kramper eller koliksmärta
  • Svår huvudvärk efter lång exponering för solen eller intensiv värme
  • Illamående efter att ha ätit en svampmåltid
By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg