Så stimulerar du din fettförbränning effektivt

Så stimulerar du din fettförbränning effektivt

Vara smal, frisk och glad. Det är vad många vill ha. Men medan vissa människor inte verkar ha några problem med det, är det för andra mycket svårare att uppnå och behålla lågt kroppsfett. Hur svårt det är att göra med det har också med fettomsättningen att göra.

För alla människor är det inte lika: speciellt när man är yngre träffar man alltid människor som verkar kunna äta vad de vill och ändå inte får ett uns fett. Andra tittar nästan bara på kolhydrater och går redan upp ett kilo. Detta har också med de genetiska förhållandena att göra. Men det betyder inte att man inte kan bidra med något själv.

För det är absolut möjligt: ​​För om du vet hur du gör kan du positivt påverka din egen fettomsättning och därmed konsumera mer fett hela tiden. Till exempel även när du vilar, som när du sover. Detta uppnås enkelt och enkelt genom en högre grundläggande kaloriförbrukning.

En snabb fettomsättning är därför den bästa förutsättningen för en låg kroppsfettprocent och därmed en smal och frisk kropp.

Men hur kan man egentligen stimulera fettomsättningen? Vilka tips & tricks fungerar faktiskt och har visat sig ge resultat? Vad mer ska man vara uppmärksam på och vilka är fördelarna med en bättre ämnesomsättning ändå?

Du kommer att få reda på de viktigaste svaren på dessa och några andra frågor här i det följande. Är du redo? Då ska vi bara sätta igång nu.

Hur mycket bör du äta för bra fettmetabolism?

Först och främst är det viktigt att du konsumerar tillräckligt med kalorier. Detta är det enda sättet att stimulera fettomsättningen på lång sikt. Men det betyder inte att du bara ska äta vad du känner för att äta. Istället är det viktigt att du först tar reda på din nuvarande dagliga kaloriförbrukning och sedan, beroende på ditt mål, antingen äter lite mer eller färre kalorier.

Vill du gå ner i vikt förlitar du dig på ett kaloriunderskott och vill du gå upp i vikt ökar du mängden kalorier lite. Det viktiga är att du håller dig i ett ungefärligt intervall på -500 eller +500 kalorier i förhållande till den dagliga kaloriförbrukningen.

För om du äter för lite saktar din ämnesomsättning ner och du uppnår motsatsen: fett förbränns ännu långsammare. Konsumerar du för mycket däremot får du precis det fett som du faktiskt vill bli av med på lång sikt.

Om du undrar varför någon vill gå upp i vikt och samtidigt stimulera fettomsättningen: Detta kan vara väldigt intressant för exempelvis styrkeidrottare.

Följande gäller: definiera kaloriförbrukning och skapa sedan en målinriktad kostplan. Det är så du når de bästa resultaten.

Vilka livsmedel bör du lita på för att öka din ämnesomsättning?

Kosten gör skillnad. Det borde inte vara en hemlighet längre. Medan vissa livsmedel bör undvikas kan andra stimulera fettomsättningen och därmed också bidra till ökad fettförlust. Först och främst är det naturligtvis alltid tillrådligt att förlita sig på mat som är så naturlig som möjligt. Enkelt uttryckt är detta all mat som saknar förpackning och som inte har tillverkats industriellt.

Om du tar hänsyn till detta slipper du automatiskt ett stort antal livsmedel som påverkar fettomsättningen negativt och som i efterhand kan orsaka viktökning. Så denna ena regel visar redan mycket effekt. Beroende på hur konsekvent du är kommer du att ha betydligt mer framgång på lång sikt. Detta är i allmänhet fallet med många delar av livet.

Du kan också stimulera fettomsättningen genom att lägga stor vikt vid makronäringsproteinet. Det är ingen slump att många idrottare prioriterar protein i sin kost. Detta gäller särskilt styrkeidrottare. Till exempel är kroppsbyggare väldigt intresserade av att uppnå så lite kroppsfett och så mycket muskelmassa som möjligt.

Detta har att göra med den så kallade termiska effekten. Detta är namnet på den process genom vilken kroppen värms upp när den konsumerar kolhydrater, fett och protein. Detta är värmen som avges till utsidan när dessa näringsämnen omvandlas. Effekten är mest intensiv med livsmedel som innehåller protein. Just denna värme bidrar också till att du förbränner mer fett under denna tid.

En proteinrik kost kan också förhindra matsug. Det beror helt enkelt på att protein är väldigt mättande. Som ett resultat förbrukar du automatiskt färre kalorier. Eftersom protein också bidrar till att bygga och underhålla muskler stimulerar det hela tiden fettomsättningen. Muskulatur är generellt sett en av de bästa förutsättningarna för en ökad basal ämnesomsättning.

Som ett resultat kan dricka kallt vatten också bidra till ökad fettomsättning. I allmänhet bör du bara dricka vatten i första hand. Åtminstone om du vill tappa fett mest effektivt. Andra drycker för en stimulerad ämnesomsättning är till exempel grönt te och kaffe. Båda innehåller koffein och har visat sig bidra till en ökad basal ämnesomsättning.

Kryddig mat har också en liknande effekt. Eftersom capsaicinet den innehåller stimulerar ämnesomsättningen och stimulerar därmed fettomsättningen. För detta krävs dock relativt stora mängder av det. De människor som tål mycket kryddig mat har en fördel här. Om du är väldigt motiverad kan du också förbättra din tolerans steg för steg genom att konsumera kryddig mat.

I vilken utsträckning är idrott och träning viktigt för en bra ämnesomsättning?

Är det möjligt att gå ner i vikt och stimulera din fettförbränning utan sportaktiviteter? Ja, det är möjligt. Får du betydligt bättre resultat om du idrottar och rör dig mycket? Ja, helt klart.

När folk pratar om sport och träning kan du tänka på löpning, cykling och simning. För att uthållighetssporter verkar vara de aktiviteter som många människor väljer när det gäller att gå ner i vikt. Det är verkligen så att styrketräning och högintensiv intervallträning, det vill säga korta, intensiva och varierande enheter, är betydligt effektivare. Åtminstone när det gäller att stimulera fettomsättningen.

Helst gör du båda. Styrketräning och uthållighetsidrotter. Men eftersom alla inte har motivation, tid och lust att ägna hela dagen åt att träna, handlar det för de flesta om att fatta ett beslut och hålla fast vid det.

En blandning av styrketräning och HIIT-pass är den mest rekommenderade för snabb fettminskning. Det har bland annat att göra med att fler muskler också innebär en ökad basal ämnesomsättning. HIIT-enheter är sedan mycket bra för hjärt-kärlsystemet och även en unik och effektiv fettförbrännare.

Båda tar inte mycket tid och ger utmärkta effekter. Detta har redan bevisats av otaliga studier. Båda typerna av träning hjälper till att stimulera ämnesomsättningen och samtidigt bränna mer fett. De som kombinerar tillräcklig motion och bra kost kommer att uppnå de bästa resultaten.

Vad mer kan du använda för att stimulera din fettförbränning?

Kost och träning är definitivt de viktigaste komponenterna när det gäller förbättrad fettförbränning. Men även andra aspekter är relevanta. Till exempel är tillräckligt med sömn mycket viktigt. Eftersom personer som sover för lite har visat sig ha en högre risk att bli överviktiga. Detta har också att göra med att lite sömn kan öka blodsockernivån och minska insulinresistensen. Båda är riskfaktorer för typ 2-diabetes. Så det bör också undvikas.

Hungerhormonet ghrelin ökar också av för lite sömn och det viktiga hormonet leptin, som ansvarar för mättnadskänslan, minskar. Båda kan förebyggas med tillräcklig sömn.

Cirka 7 till 9 timmars kvalitetssömn per natt rekommenderas. Med en hälsosam och tillräcklig sömn kan du bidra väsentligt till en förbättrad fettomsättning och därmed mer sannolikt att uppnå din drömkropp.

Generellt är det också lämpligt att lägga mer värde på träning. Detta betyder inte bara sport. Cykla till jobbet istället för att köra bil. Gå en promenad innan du gör dig bekväm. Ta trappan istället för hissen. Motivera din familj, vänner och bekanta att gå på vackra vandringsturer och upptäck glädjen med en aktiv livsstil tillsammans.

Med rätt åtgärder kan även du stimulera din fettomsättning på lång sikt.

Stimulera fettomsättningen för drömkroppen: Det kan vara så enkelt

Som du kan se kan du också aktivt bidra till att förbättra din fettförbränning och därmed förbränna mer fett på lång sikt. På så sätt kan du uppnå bättre hälsa, mer tillfredsställelse med din kropp och en generellt bättre inställning till livet.

Några av de nämnda aspekterna kan redan ha en märkbart positiv effekt på det. Men det är mest sannolikt att du når dina mål om du uppmärksammar dem alla och håller fast vid dem på lång sikt.

Vi är säkra på att du också kan klara dig och önskar dig lycka till med att nå dina mål på vägen till den ultimata drömkroppen.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Äggprotein – Supermaten för Muskler?

  • 7 övningar för bättre hjärthälsa