Söndervriden menisk: den vanligaste knäledsskadan

knee 2768834 1280

En söndervriden menisk i knäleden är en vanligt förekommande skada inom idrotten och kan verkligen störa rörligheten i knäleden, Menisken har som uppgift att fungera som en stötdämpare för knät. Den ser ut som en C-formad, tjock platta av brosk inuti knäleden och sitter mellan lårbenet (femur) och skenbenet (tibia). Det finns två menisker i knäleden; den innermenisken sitter på insidan av leden medan yttermenisken sitter på ledens utsida. De båda meniskerna hjälper till att dämpa påfrestningen för knäleden genom att sprida belastningen över en större yta.

Vanligtvis skadas menisken genom att knät vrids samtidigt som benet står stadigt på marken och därmed bär hela kroppstyngden. Bland dem som ofta drabbas finner man basketspelare, fotbollsspelare, löpare, tennisspelare, boxare och friidrottare. I nämnda sporter förekommer det ofta spelvändningar där det krävs att spelarna snabbt byter riktning och på så sätt riskerar att vrida det ben de stödjer på. Det är även möjligt att skada menisken om man lyfter tunga föremål eller får återkommande förslitningsskador. Det senare är vanligast bland äldre patienter.

Det finns tre typer av söndervriden menisk:

1. Lätt
2. Måttlig
3. Allvarlig

1) Lättare vridning av menisken: lindrig smärta och svullnad vilka oftast ger med sig efter 2-3 veckor.

2) Måttlig vridning av menisken: smärta i mitten eller sidan av knäleden (oftast på utsidan av knät). Skarp smärta uppstår om du vrider knät eller sätter dig på huk. Knät svullnar gradvis under 2-3 dagar, vilket gör att knät känns stelt och blir svårrörligt. Dock är det fortfarande möjligt att gå vid måttlig vridning av menisken. Efter 1-2 veckor har symptomen förmodligen gått tillbaka, men om knät vrids återigen kan skadan gå upp ännu en gång.

3) Allvarlig vridning av menisken: skarp smärta i hela knät. Vid en sådan här skada kan en bit av menisken gå av och förflytta sig till knäleden. Så att den låser sig eller ”knaka”. Det kan då kännas som att knäleden är lös eller ostadig. Leden kan svullna upp och bli stel direkt efter att skadan uppkommit eller inom de närmsta 2-3 dagarna.

”De enda symptomen är vanligtvis lindrig smärta…”Äldre patienter kan vara ovetandes om hur en meniskskada uppstått, eftersom det i många fall kan handla om förslitningsskador. Oftast kommer de bara ihåg att de känt smärta efter att de suttit på huk och märker sällan någon skarp smärta eller ”knakande” i leden i allmänhet. De enda symptomen är vanligtvis lindrig smärta i knäleden och lätt svullnad.

Hur ställer man diagnos?

Din läkare kommer att ställa frågor om eventuella tidigare knäskador och vad du gjorde när smärtan i knät uppstod. Läkaren kommer sedan att undersöka det skadade knät och kolla rörlighet och stabilitet i jämförelse med det friska knät. Efter det kan det hända att man behöver röntga området och i vissa fall får man remiss till ortopeden där en magnetröntgen kan ge svar på exakt var skadan sitter och hur allvarlig den är.

Det är i regel omöjligt att förebygga dessa skador, även fast man tränar för att stärka problemområdet. Vridningen av knät kan helt enkelt bli för stark för knäledens dämpande effekt. Behandlingen av en söndervriden menisk beror på exakt var skadan sitter och hur allvarlig den är. Dessutom måste man ta hänsyn till patientens ålder och aktivitetsnivå.

Behandlingsalternativ:

• Vila
• Sjukgymnastik
• ”Laga” den söndervridna menisken
• Ta bort delar av menisken

Lättare vridning av menisken läks ofta av sig självt om patienten vilar knät, avstår från fysiskt aktivitet helt och hållet och ser till att lägga ispåsar på eventuell svullnad. Även bandage runt knäleden gör den mer stabil och minskar svullnad. Man kan också få ner svullnaden genom att stötta upp knät med kuddar när man ligger i soffan eller sängen, så att benet hamnar högre upp än hjärtat.

De mer allvarliga meniskskadorna kräver operation. Yngre patienter kan välja att sy ihop menisken eller att skära bort den del av menisken som stör rörligheten i knäleden. När det gäller äldre patienter så hjälper det sällan att sy ihop menisken, utan den tas hellre bort helt.

Återhämtningen efter en meniskskada beror på skadans omfattning och vilken typ av operation man valt, men i regel återhämtar man sig snabbt. Framförallt är det bra att följa upp operationen med sjukgymnastik för att skynda på tillfrisknandet.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?