Spänd på hemmakontoret? Få bort den stela nacken

Spänd på hemmakontoret? Få bort den stela nacken

Muskelspänningar i nacke och axlar är vanligt. Med restriktionerna under pandemin ökar bördan för många, vilket driver upp antalet drabbade. Men alla kan göra något för att förhindra det och motverka den utbredda nacksmärtan utan större ansträngning.

Hur uppstår nacksmärtor?

Kramper och spänningar i nackmusklerna är orsakerna till nacksmärtor. I de flesta fall sträcker sig besvären även till axlar och armar samt bakhuvudet. Men allvarliga degenerativa sjukdomar i ryggraden kan också orsaka symtomen. Om smärtan kvarstår bör patienten därför söka läkare.

I nackområdet finns otaliga nerver, olika muskler och sju kotkroppar. Filigrankonstruktionen tål en viss påfrestning, men om nacksmärtor uppstår har något vanligtvis varit i problem under en längre tid.

I många fall är smärtan resultatet av översträckta muskler i axel- eller nackområdet. Den som tillbringar lång tid i en onaturlig hållning, utsätts för kalldrag eller bara ligger fel utsätter nacken för en hög belastning som leder till smärtsamma kramper. Men även i en psykiskt stressad situation blir vår kropp ofta så spänd att musklerna pressar på nerverna och orsakar smärta.

Tippar mot en spänd nacke

Smärtan i nacke och axlar kan bli svår och till och med sprida sig till armar och rygg. Många intar då en skyddande hållning, som dock inte eliminerar problemen, utan bara förskjuter dem. Om spänningar är orsaken till symtomen förvärrar en stel hållning ofta smärtan.

Det är bättre att lindra nacksmärtan först genom vila och sedan med specifika övningar. Vid ett kroniskt förlopp kommer läkaren som behandlar dig att ordinera medicinsk sjukgymnastik ändå. För en meningsfull sjukgymnastik måste dock smärtlindringen först stå i förgrunden.

Smärtstillande vid akuta incidenter

Smärtan överstiger ofta en tolerabel nivå, vilket läkaren bara kan lindra med riktad medicinering. Vid akuta symtom hjälper de välkända icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlen, som kan erhållas på alla apotek under namnen Ibuprofen eller Diklofenak, tillförlitligt. Den aktiva substansen finns i tablettform, även som kräm eller gel om symtomen behandlas genom att gnugga. En lokal applikation har fördelen att organismen inte utsätts för onödig stress.

Värme främjar avslappning

Muskelspänningar kan ofta behandlas mycket bra med huskurer. Om du värmer nacke och axlar släpper spänningen vanligtvis efter en kort tid. En körsbärskudde är ett populärt alternativ, och den traditionella varmvattenflaskan används också ofta för att lindra symtomen. Det senare har fördelen att patienten kan välja temperatur flexibelt och anpassa den till sin personliga värmekänslighet.

Specialisthandeln erbjuder olika värmekuddar eller filtar, som även är specialdesignade för nacke och rygg. Med dessa apparater sträcker sig värmebehandlingen även till ryggen, som också utvecklar spänningar till följd av nacksmärtan. De som drabbas kommer också att reglera dessa värmekällor efter deras känslighet. Det bör dock noteras att vissa av dessa produkter inte bör användas liggandes.

Infraröd och massage

Om det finns en inflammation avråder läkare initialt från behandling med värmeelement. Vid besök på en läkarmottagning får patienten veta att smärtan åtminstone bör avta innan läkaren föreslår ytterligare åtgärder. Efter att symtomen avtagit följer vanligtvis strålning med en infraröd lampa, följt av massage med stimuleringsström med hjälp av en TENS-apparat.

Värmebehandlingen med infraröda vågor har den speciella egenskapen att tränga in i djupare muskellager. En nackmassageapparat är ofta utrustad med en motsvarande tilläggsfunktion, vilket ökar dess effektivitet och säkerställer en framgångsrik behandling mycket snabbt. En rad massageapparater, infraröda lampor och TENS-apparater finns också tillgängliga för hemmabruk. Vill du veta mer om de många möjligheterna i förväg hittar du det du söker i nackmassagetestet.

Klassisk massage och akupunktur

Massage leder också till varaktig avslappning. Lekmannen rekommenderas dock att vara försiktig när han försöker behandla nacken på detta sätt. Eftersom den drabbade regionen är extremt komplex och mycket känslig, särskilt vid övergången till skallen. Det är bättre att beställa en specialist eller kvinna med terapin. För sjukgymnasten känner också till de problematiska zonerna, framför allt i ryggraden, och vet vilken behandling som är särskilt lämplig för de specifika besvären.

Akupunktur lovar också att förbättra symtomen. Med denna traditionella kinesiska terapi avbryter eller stimulerar terapeuten de relevanta nervområdena, vilket inte bara ska ses som ett stödjande alternativ, särskilt i kroniska fall. Fler och fler läkare använder akupunktur eftersom deras patienter drar direkt nytta av behandlingen.

vila som terapi

Vardagsstress och inre spänningar spelar en speciell roll vid alla typer av spänningar. Det är därför inte förvånande att ett antal avslappningsmetoder lovar framgång vid behandling av nacksmärtor.

Läkare rekommenderar upprepade gånger progressiv muskelavslappning enligt Jacobson eller autogen träning, eftersom dessa framträdande procedurer har visat sig hos ett antal patienter. Vuxenutbildningscentra och andra institut erbjuder regelbundet motsvarande kurser.

beteende i vardagen

De flesta spänningar uppstår bara för att vi inte är tillräckligt uppmärksamma på vår hållning i vardagen. Fel beteende främjar dålig hållning, vilket orsakar smärta i det långa loppet. Om du huvudsakligen gör ditt arbete sittande och knappt rör dig på fritiden, bör du definitivt vara uppmärksam på ergonomin på jobbet och när du inrättar ditt hemmakontor.

Ett skrivbord vars höjd kan anpassas till arbetsytan säkerställer en spänningsfri sittställning. Ett höj- och sänkbart skrivbord har samma effekt. Om bordet är för lågt bildas en krökt rygg. Då är lungorna dåligt tillförda med syre och den onaturliga hållningen sätter även en skadlig press på enskilda muskler. Omvänt sträcker ett bord som är för högt upp axlarna, vilket resulterar i permanent spänning.

Det ergonomiska kontoret

Monitorns position bestämmer också den anställdes hållning. Det är bäst att stå rakt framför medarbetaren som inte behöver titta åt sidan när man tittar på skärmen. Att vrida på huvudet skapar onödig belastning på nacken på grund av den permanenta spänningen. Att arbeta i en position där du ständigt tittar upp eller ner försätter ryggraden i en onaturlig position. Dessutom är det konstant tryck på ligament, senor, kotor och även på struphuvudet och andningsorganen.

Även om kontoret är ergonomiskt utrustat – vid varje aktivitet är det lätt spänning i musklerna, speciellt i nacke och axlar. För att kompensera bör du ta små pauser som du använder för korta stretchövningar. Du behöver inte nödvändigtvis sitta kvar när du ringer, internetkonferensen kan också följas när du står eller rör dig. Lunchrasten kan användas för en kort promenad.

Förebyggande tips

Nacksmärta är ofta ihållande och kan till och med permanent begränsa din arbetsförmåga. Det är därför viktigt att förebygga och uthållighetssporter som cykling eller jogging har bevisat sitt värde. Träningen förbättrar blodcirkulationen och slappnar av i musklerna.

Stärk nackmusklerna

Starka muskler ger bra skydd mot felaktig hållning. Då finns det inga spänningar och efterföljande smärta. Stretchövningar för muskelfibrerna tillbaka till sin naturliga position så att ingen permanent skadlig hållning utvecklas. Dessutom vet en fystränare eller fysioterapeut hur specifika områden kan främjas för att motverka överbelastning.

minska stress

Känslomässiga utmaningar har alltid fysiska effekter. Stress leder oundvikligen till spänningar, som då uppstår särskilt i nacke, axlar och rygg. Avslappnings- och lugnande tekniker är därför ett användbart verktyg för alla som drabbas, både i förebyggande syfte och i akuta situationer. Autogen träning, yoga och andra metoder hjälper till att övervinna smärtan och återfå din inre balans.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?