Stärk bindväv: Dessa tips kommer att göra din kropp fastare

Stärk bindväv: Dessa tips kommer att göra din kropp fastare

Med stigande ålder tappar huden sin elasticitet – det vet särskilt kvinnor alltför väl. Boven är bindväven som mattas av mer och mer med tiden. Vad bra att det finns olika sätt att bromsa eller fördröja denna process. I den här artikeln presenterar vi de mest effektiva metoderna för att dra åt din bindväv (förebyggande).

Vad är bindväv?

Bindväv är en samlingsbeteckning för vävnadstyper som utför stödjande funktioner i hela kroppen. De är särskilt viktiga eftersom de håller organen i form och skyddar dem från skador. Men bindväv finns inte bara på organen, utan i hela kroppen. Där agerar de på ett sammanbindande och stödjande sätt. I muskel- och bensammanhang kallas bindväv också för fascia.

För att bindväven i kroppen ska kunna fylla sina skyddande och stödjande funktioner måste den hållas elastisk och mjuk. Det finns många faktorer som gynnar stark, flexibel bindväv:

 • tillräcklig vattenförsörjning
 • tillräckligt med motion
 • balanserad kost med ett balanserat syra-basförhållande
 • avstå från rökning
 • Cirkulationshöjande massage och kontrastduschar
 • undvika fetma

Under den här artikeln kommer du att lära dig mer om dessa faktorer och tips som du kan stärka din bindväv med.

Hur visar sig svag bindväv?

Klassikern bland utseendet av svag bindväv är celluliter. Det orsakar ofta ett minskat självförtroende hos de drabbade, eftersom bucklorna ofta upplevs som fula. De flesta celluliter uppstår på låren och rumpan.

Den slappa, odefinierade huden – vilket också är uppenbart med celluliter – kan också märkas på andra delar av kroppen, såsom överarmarna. Här kan ett kosmetiskt ingrepp hjälpa om du är särskilt missnöjd med ditt utseende: Kostnaderna för exempelvis ett överarmslyft varierar beroende på leverantör.

Andra klassiska symtom på bindvävssvaghet är spindelvener och åderbråck. Det senare bör observeras och vid tveksamhet behandlas av en läkare. De indikerar att venklaffarna inte längre stänger ordentligt.

Varför slappnar bindväven överhuvudtaget av?

Dåliga nyheter först: Svag bindväv är ärftligt. Om du har en familjehistoria är det mycket troligt att du förr eller senare också får kämpa med svag bindväv och dess konsekvenser.

Bortsett från det kan sådan svaghet gynnas av vissa livsstilsfaktorer. De viktigaste inkluderar:

 • Rökning
 • För lite rörelse
 • övervikt
 • sockerrik kost
 • för lite vätska
 • otillräckligt UV-skydd vid solbad

Men bindväven kan också bli svagare och slappare med tiden till följd av den naturliga åldrandeprocessen – och detta är vanligare hos kvinnor än hos män. Lyckligtvis finns det användbara tips och tricks om hur bindväven håller sig spänd längre…

Hur kan man stärka bindväven? 6 effektiva tips

Om du vidtar förebyggande åtgärder från ung ålder kan du fördröja svag bindväv och dess fula konsekvenser under lång tid. Vi kommer att visa dig hur du gör detta med hjälp av följande 6 tips.

#1 Tillräckligt med vätska

För att bindväven ska kunna utföra sin metabola funktion på rätt sätt behöver den mycket vätska. Du bör unna din kropp med minst en och en halv till två liter vatten om dagen.

#2 Få tillräckligt med motion

Rörelse är det viktigaste när det kommer till tät bindväv. Det bör vara minst 30 minuter om dagen. Det spelar ingen roll om du går, joggar eller cyklar i rask takt: så länge du svettas lite och känner dig varm har det en positiv effekt på din bindväv.

Det är också lämpligt att lossa och stretcha regelbundet – bindväven som lindar runt muskler och ben tenderar att stelna och är som ett resultat inte längre tillräckligt elastisk. I förlängningen kan detta också leda till slapp hud, men också till spänningar och smärta. Så rådet är: stretcha minst två gånger i veckan utöver träning.

#3 Balanserad kost

Kosten är också viktig för stark bindväv. En balanserad syra-basbalans spelar en särskilt viktig roll här: Ju mer syrabildande livsmedel som alkohol, socker, vitt mjöl, kaffe, animaliskt protein etc. du äter, desto mer sannolikt är det att du främjar svag bindväv.

Alkalisk-bildande livsmedel däremot – frukt, grönsaker, fullkorn etc. – kan förebygga svag bindväv och därmed till exempel celluliter. Naturligtvis behöver du inte helt eliminera syrabildande livsmedel från din kost – det är bäst att hitta en vettig blandning av sura och alkaliska livsmedel.

#4 Stimulerande massage och kontrastduschar

Massage stimulerar blodcirkulationen och kan därmed förebygga slapp hud i ett tidigt skede. Massageborstar eller luffahandskar är särskilt lämpliga för detta. Helst kombinerar du den vanliga massagen med omväxlande duschar:

Du börjar med en varm dusch. Massera dina lår och botten med det varma vattnet.
Låt sedan det kalla vattnet stå på och börja med höger fot – alltså på sidan bort från hjärtat. Arbeta dig sakta fram till problemområdena och massera dem med kallt vatten.

Det är viktigt att du alltid går försiktigt fram och långsamt vänjer kroppen vid temperaturförändringen.

# 5 Rök inte

Rökning är en av huvudorsakerna till för tidig slapp hud: nikotin kan dra ihop blodkärlen och därmed leda till dålig blodcirkulation. Därför är att sluta röka ett särskilt effektivt sätt att förhindra utvecklingen av svag bindväv.

# 6 Bli av med överflödiga kilon

Förutom rökning är fetma en annan riskfaktor för svag bindväv. Genom att bli av med överflödiga kilon gör du något bra för din bindväv. Men se till att du minskar din vikt försiktigt: Det betyder att du undviker blixtdieter. I de flesta fall resulterar detta i den ökända jojo-effekten.

Det är bättre att gradvis ändra din kost och träna oftare. På så sätt kan din bindväv långsamt anpassa sig till fysiska förändringar och blir inte överansträngd.

Varför drabbas kvinnor oftare av svaghet i bindväv än män?

Som så ofta spelar även hormonella faktorer en avgörande roll vid bindvävssvaghet: kvinnor har betydligt mjukare och mer elastisk hud på grund av den höga östrogenhalten i blodet. Det måste det vara, annars skulle vävnaden inte klara graviditeten och de deformationer som följer med den.

Dessutom bär kvinnor betydligt fler fettceller under huden än män. När dessa växer når de hos kvinnor lättare ytan mellan kollagenfibrerna – detta syns då för oss som de karakteristiska cellulitbultarna.

Hjälper kosttillskott och vitaminer mot svag bindväv?

När det gäller kosttillskott och vitaminpreparat är en faktisk effekt på svag bindväv ännu till största delen inte påvisad. I samband med en sådan svaghet nämns ofta aminosyra- och vitaminpreparat som hjälpmedel.

Vissa ämnen kan komplettera en balanserad kost och därmed främja en sund cell- och hudutveckling – vilket i sin tur kan främja stark bindväv.

 • C-vitamin är till exempel viktigt för bildandet av kollagenfibrer – som är ansvariga för hudens elasticitet. Den innehåller C-vitamin t.ex. B. i citrusfrukter, paprika eller spenat. C-vitamintillskott kan också tas. Du bör dock rådfråga din läkare i förväg för att undvika överutbud.
 • Vitamin B3 hjälper bindväven att korrekt bearbeta proteinbyggstenar. Fullkornsprodukter, potatis, nötter och nötter innehåller vitamin B3.
 • Lysin är en viktig aminosyra för att bygga bindväv. Det finns till exempel i fullkornsprodukter, valnötter och ärter.

De nämnda ämnena kan i princip hjälpa till att hålla din kropp och därmed din cellbildning frisk – vilket kan vara till nytta för stark bindväv. Det är dock inte garanterat eller bevisat att dessa ämnen bromsar eller ens stoppar hudens slappningsprocess.

En bindvävssvaghet kan ärftas, men också gynnas av olika faktorer. Men om du håller dig till en hälsosam livsstil (tillräcklig motion och vätska, balanserad kost, rökning förbjuden, etc.) kan du stärka din bindväv och, helst, skydda den från symtom som celluliter, åderbråck och liknande.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

 • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

 • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

 • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?