Symptom och risker med kärlkramp

woman 3186730 1280

Kärlkramp är tillfälliga smärtor i bröstet orsakade av syrebrist i hjärtmuskulaturen, som i sin tur beror på någon form av hjärt- och kärlsjukdom. I många EU-länder är hjärt- och kärlsjukdomar en av de största dödsorsakerna. Allvarlig eller långdragen kärlkramp kan ofta varna för en kommande hjärtinfarkt, vilket är en av de dödligaste komplikationerna vid hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad orsakar kärlkramp?

Ischemi, eller otillräcklig blodförsörjning, är en cirkulationsrubbning. Hjärtat är ett organ som består av en blodpumpande muskel som behöver sin egen blodtillförsel och det får sitt blod genom blodkärl som kallas kranskärl.

Om kranskärlens hålrum begränsas (på grund av åderförkalkning eller kärlspasmer) eller om de täpps igen (på grund av proppbildning) så minskar blodflödet genom artärerna. Det leder till att hjärtat inte längre får tillräckligt med syre och man får symptom på kärlkramp.

Det är viktigt att poängtera att symptom på kärlkramp inte bara kan drabba äldre, utan även yngre personer som tidigare haft en mycket god hälsa.

Olika typer av kärlkramp

Det finns två huvudkategorier av kärlkramp: stabil och instabil.

Stabil kärlkramp

Vid stabil kärlkramp kan patienten ofta förutse när symptomen uppkommer. De framkallas framförallt vid ansträngning, exempelvis då patienten går raskt uppför trappor.

”Vid stabil kärlkramp håller smärtan aldrig i sig längre än 10-15 minuter och den ger med sig…”Ett vanligt symptom på stabil kärlkramp är smärta mitt på bröstet som ofta beskrivs som en åtstramning, hårt tryck eller krampartad smärta. Denna smärta uppstår vanligen bakom bröstbenet och sprider sig sedan till armen (oftast den vänstra), ryggen, nacken, axlarna eller nedre delen av käken. Hos en del patienter sprider sig smärtan till alla av de ovanstående kroppsdelarna medan den hos en del inte sprider sig alls. Kärlkramp är extra vanligt hos de som lider av diabetes och övervikt. Med smärtan följer ofta även andra symptom på kärlkramp, såsom matthet, yrsel, illamående, kräkningar och andnöd.

Vid stabil kärlkramp håller smärtan aldrig i sig längre än 10-15 minuter och den ger med sig om patienten får nitroglycerin (en medicin som utvidgar kranskärlen och på så sätt återställer blodtillförseln). Nitroglycerin går att få antingen som spray eller som tabletter man lägger under tungan. I båda fallen når medicinen snabbt ut i blodet och lindrar smärtan inom några minuter.

Instabil kärlkramp

Vid instabil kärlkramp förvärras symptomen plötsligt eller uppstår vid ovanliga tillfällen. Det kan betyda att åderförkalkningen har förvärrats eller att man håller på att få e hjärtattack. Instabil kärlkramp är särskilt farlig och patienten behöver omedelbar vård.
Sök vård om du:

• Upplever kärlkrampssymptom för första gången
• Får smärtor som varar längre än 15-20 minuter
• Inte blir av med smärtan inom 5 minuter efter att du tagit nitroglycerin
• Inte blir av med smärtan efter 3 doser nitroglycerin
• Upplever kärlkrampssymtom samtidigt med dödsångest eller svårigheter att andas.

Fortsätt ta nitroglycerin medan du väntar på ambulansen och om du har möjlighet, även 325mg aspirin. Det hindrar blodet från att koagulera och ser till att blodproppar inte bildas i de skadade kärlen. Om de tas precis i början av en infarkt kan aspirin ha en positiv effekt.

Var uppmärksam

Även om vi ser en ökning av hjärt- och kärlsjukdomar i Europa varje år så sjunker dödssiffrorna stadigt. Detta är främst tack vare nya behandlingar och metoder för att diagnostisera sjukdomen, men även tack vare att patienterna och deras närmaste är uppmärksamma på symptomen.

Genom att upptäcka kärlkrampssymptom och tecken på hjärtinfarkt tidigt kan man rädda liv. Om du misstänker att du, eller någon i din närhet, drabbats av instabil kärlkramp, följ råden ovan och tveka aldrig att kontakta läkare.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?