Vad är akupressur egentligen?

Vad är akupressur egentligen?

När vi känner smärta placerar vi instinktivt våra fingrar på motsvarande del av kroppen. Denna reflex förklaras av traditionell kinesisk medicin (TCM), som antar att människokroppen genomkorsas av osynliga energikanaler. Livskraften Qi flödar genom dessa så kallade meridianer och strömmar från energikanalerna in i alla organsystem.

Om blockeringar uppstår i energiflödet störs organens funktionalitet, vilket blir synligt i form av symtom. Livsomständigheter, skador, en ohälsosam livsstil, känslor, negativa föreställningar och klimat kan störa det fria energiflödet i sådan utsträckning att sjukdomar utvecklas i den fysiska kroppen.

Akupressur – energin måste flöda

Akupressur sägs vara föregångaren till akupunktur, där specifika punkter på meridianerna stimuleras med akupunkturnålar. Akupressur fungerar på samma tryckpunkter, men med fingrarna.

Alla gnuggar automatiskt tinningarna eller nacken när de plågas av huvudvärk. Tryckpunkter masseras omedvetet, vilket kan få det blockerade energiflödet att flöda. En mamma lägger automatiskt handen på pannan på det febriga barnet eller masserar naturligt magen vid magsmärtor. Om du slår benet i bordet kommer du automatiskt att ta denna plats. Alla akupressurpunkter som kan lindra symtomen berörs.

Enligt TCM utlöser det milda trycket från fingrarna som masserar en akupressurpunkt elektriska impulser som penetrerar området i kontakt med tryckpunkten. Som en påminnelse – hjärtat stimuleras också att fortsätta slå genom elektrisk stimulering när det står stilla.

Har händerna helande krafter?

Människokroppen är energi och utstrålar den. Detta faktum har bevisats av Kirlian fotografi i decennier. Med denna fototeknik kan energifältet som finns runt ett föremål göras synligt. Om den mänskliga handen fotograferas kan ett särskilt starkt energifält ses. Energin är mycket starkt koncentrerad, speciellt i området kring fingertopparna.

Den som medvetet sysslar med denna kunskap och lär sig vilka delar av kroppen som behöver beröras med försiktigt tryck vid smärta har alltid sin medicinkista till hands. Utan några biverkningar.

Användningsområden för akupressur

Eftersom alla akupressurpunkter är kopplade till människokroppens organ och nerver finns det många användningsområden för denna behandlingsmetod:

 • allergier
 • högt blodtryck
 • förkylningar
 • Mag- och tarmsjukdomar
 • huvudvärk och migrän
 • aptitlöshet
 • sömnstörningar
 • koncentrationssvårigheter
 • Klagomål i klimakteriet

Akupressur hjälper inte bara mot fysiska besvär. Ångest och trötthet orsakad av mental spänning kan också behandlas med denna effektiva metod. Även smärtsamma tillstånd under menstruationen svarar positivt på denna behandling eftersom de i de flesta fall orsakas av psykologiska reaktionsmönster.

Hur behandlas det?

Vid sjukdom eller smärta är motsvarande tryckpunkter mycket smärtkänsliga och kan därför snabbt lokaliseras. Med ett eller två fingrar appliceras ett försiktigt tryck till denna punkt, vilket inte bör vara för trevande. En förändring kan märkas inom några minuter eftersom trycksmärtan avtar snabbt.

Om till exempel akupressurpunkter i nedre änden av bröstbenet pressas eller försiktigt masseras, slappnar diafragman av och andningen blir lättare direkt. Tryck på punkter som är ansvariga för akut smärtbehandling kan å andra sidan få diarré att sätta in omedelbart för att spola ut gifter ur kroppen så snabbt som möjligt.

Motsvarande sessioner erbjuds av naturläkare och läkare med ytterligare utbildning. Patienten behandlas på soffa eller akupressurmatta. Ett fåtal sessioner räcker ofta för att uppnå symptomfrihet eller smärtlindring. Om sjukdomar som inte har botts åtgärdas kan behandlingen ta längre tid.

Viktigt att veta: Akupressur kan göra symtomen värre i början.

Denna händelse kallas en läkningskris, eftersom behandlingen inte bara är inriktad på de akuta symtomen. Till skillnad från konventionell medicin involverar kinesisk medicin hela människan och frågar om orsakerna till en sjukdom. Trycket på en smärtkänslig akupressurpunkt sprider sig därför över hela kroppen och avslöjar orsakerna till den subtila energiblockeringen. Detta kan innebära att behandlingen av kronisk huvudvärk orsakar en vanlig förkylning eftersom den inte var helt botad vid en tidigare tidpunkt och orsakade en bihåleinfektion.

Helande kriser indikerar att kroppen aktiverar sina självläkande krafter. Denna process är målet för akupressur, akupunktur eller andra behandlingsformer som fungerar på naturmedicinsk basis.

Vem behandlar med denna naturliga läkningsmetod?

Sjukförsäkringsbolagen står inte för kostnaderna för dessa behandlingar, så du får betala för akupressur ur egen ficka eller teckna en tilläggsförsäkring som täcker kostnaderna. Den som är privatförsäkrad kan få behandlingen betald om akupressur ingår i försäkringen som alternativ behandlingsform. I det här fallet är det möjligt att sjukförsäkringen betalar om akupressuren utförs av en läkare eller terapeut.

Fördelarna med akupressur

Möjligheten till självapplicering gör akupressur mer och mer populärt. Om du är osäker på vilka tryckpunkter du ska behandla för huvudvärk, förkylning, öronvärk eller muskelsmärta, bör du få dem visad för dig av en utbildad läkare eller naturläkare. De flesta energipunkter kan nås med egna händer. Vissa meridianer löper längs baksidan av kroppen med sina tryckpunkter. I det här fallet kan familjemedlemmar ta över behandlingen och bidra till läkningen.

Om du vill behandla dig själv med akupressur kan du göra det var som helst och när som helst. Akupressur kräver inga verktyg. Istället för att ta kemiska läkemedel, som är berättigade men också har motsvarande biverkningar, kan akupressur vara förstahandsvalet när det gäller symtom på typiska utbredda sjukdomar. Många människor ger upp ansvaret för sin hälsa och förväntar sig läkning av en läkare eller medicin. Akupressur å andra sidan visar att mindfulness och medveten hantering av kroppen enkelt kan korrigera många fel.

Akupressur på örat – spegelbilden av kroppen

Den som tycker att det är för krångligt att komma ihåg tryckpunkternas läge på kroppen bör lära sig om örat akupressur. Denna form av terapi har sitt ursprung i Frankrike. Där fann doktor Paul Nogier att varje område av våra öron är kopplat till ett organ eller en specifik kroppsregion. Att röra vid vissa punkter på örat ger därför stimulans till de tillhörande delarna av kroppen.

Örat jämförs med ett embryo som ligger med huvudet nedåt. Följaktligen är örsnibben relaterad till näsa, huvud, ögon, tonsiller, mun och käke. Magen, tarmarna och hjärtat kan nås genom att trycka på de områden av örat som är ovanför hörselgången. Lungorna och hjärtat ansluter till området av örat, som är överst på örsnibben och precis på kinden.

Med lite mindfulness kan man se att många rör sina öron regelbundet. Detta sker omedvetet, men denna rörelse utlöses av en reflex som söker helande. Eftersom det finns över 200 akupressurpunkter i ytterörat är det stor sannolikhet att utlösa ett energiflöde med en sådan beröring.

Den som föredrar permanent stimulering kan använda små frön som sitter fast i örat med ett plåster som tryckstimulatorer. Fördelen med denna metod är lätt att förstå, eftersom akupressurpunkterna är permanent påverkade. Denna procedur bör dock övervakas av en läkare, eftersom det permanenta trycket kan utlösa en allvarlig läkningskris.

Hur fungerar akupressurmattan inom sport

Efter ett ansträngande sportpass kan akupressurmattan förkorta regenereringstiden för musklerna. Mattan kan även lindra ryggsmärtor och nacksmärtor, vilket är som friskvård för kroppen efter en hård dags arbete. Det är viktigt att vara försiktig med kroppen och att släppa ut stressen.Intensiva styrketräningsenheter kan hjälpa och i kombination med mattan kan detta ge tillbaka avslappning och lugn i kroppen.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

 • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

 • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

 • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?