Vad är Migrän? Allt du Bör Veta

headache 6891133 1280

Enligt siffror från Världshälsoorganisationen (WHO) lider upp till 10% av den vuxna befolkningen av migrän. Det handlar inte om vanlig hederlig huvudvärk och det kan vara svårt för utomstående att föreställa sig hur det känns att drabbas av detta. Migränhuvudvärk kommer ofta tillsammans med rejäl smärta, även om smärtstyrkan varierar från individ till individ. Smärtan kan hålla i sig i alltifrån några timmar till ett par dagar och vara så stark att man hindras att leva sitt vardagliga liv. En del kan ha svårt att arbeta, vilket blir problematiskt om arbetsgivaren har satt en deadline som måste hållas. Den här artikeln kommer att diskutera några av de potentiella behandlingar som finns tillgängliga för patienter med migrän.

Det kan vara svårt att välja den lämpligaste behandlingsformen

Tyvärr finns det inget läkemedel som kan bota migrän helt, eftersom forskarna ännu inte lyckats hitta orsakerna bakom sjukdomen. Lyckligtvis är det något som flera forskargrupper för närvarande studerar och förhoppningsvis kan de hitta både orsakerna bakom migrän, samt ett botemedel.

När man först känner av en migränattack kan det hjälpa att lägga sig ner i ett tyst och svalt rum med dämpad belysning. Det är viktigt att ta smärtstillande tabletter så fort migränen börjar för att få bukt med den innan den blir värre. Alla har olika tabletter som fungerar för dem – det kan vara exempelvis anti-inflammatoriska eller smärtstillande. Det kan även hjälpa att ta tabletter mot illamående.

”Det kan hända att du behöver ta hjälp av både receptfria…”När receptfria läkemedel inte hjälper mot din migrän kan din läkare skriva ut särskild migränmedicin. De verkar på så sätt att blodkärlen i huvudet drar ihop sig, eftersom forskare tror att det är utvidgade blodkärl som orsakar smärtan. Dessa läkemedel tillhör den nya generationens migränmedicin och har visat sig vara effektiva mot huvudvärk. Men de kan även föra med sig bieffekter. Det kan hända att du behöver ta hjälp av både receptfria och receptbelagda preparat för att minska smärtan, men du bör alltid konsultera din läkare innan du kombinerar dem.

Ett annat alternativ är att ta förebyggande medicin, men då behöver du ta dessa regelbundet under 3 till 18 månader. Det är dokumenterat att de patienter som tagit dessa mediciner inte drabbas av migrän under den tid de tar medicinen, och den positiva effekten kan hålla i sig även efter att de slutat medicinera.

Det är viktigt att man är försiktig med att medicinera under alltför lång tid, eftersom det kan ge bieffekter såsom tarmproblem, leverskador eller kronisk huvudvärk. Dessutom kan regelbunden medicinering leda till beroende, vilket i sin tur betyder att du behöver högre doser för att nå önskad smärtstillande effekt.

Medicinering behöver inte vara den enda lösningen

Det finns alternativ till den vanliga migränmedicinen. Ett exempel är Botulinum toxin, som de flesta känner igen som ”botox” och som vanligtvis injiceras för att släta ut rynkor. Injektioner med Botulinum toxin A i olika delar av ansiktet och nacken hjälper musklerna att slappna av och på så sätt minska smärta vid migrän. Det kan hända att man behöver upprepa behandlingen var 3-4 månad, men metoden har visat sig vara effektiv i behandling mot migrän.

En av de nyaste behandlingarna mot migrän innefattar elektrisk nervstimulering. Det låter kanske läskigt, men det är en enkel och smärtfri behandling. Det går till så att en liten metallring fästs på huvudet och sedan sänder ut impulser till nerverna i närheten för att minska huvudvärk. Tyvärr är detta fortfarande en dyr behandling och är därför inte tillgänglig för alla.

En del människor använder sig istället av kalla eller varma trasor som de trycker mot det ställe på huvudet där det gör ont. Ett annat sätt är att använda fingrarna för att sätta tryck på det ställe där det gör som ondast. För att förebygga migrän har det även visat sig bra med massage, eftersom stress i allmänhet kan framkalla migrän.

Sammanfattningsvis är det alltså svårt att finna ett långsiktigt botemedel för migrän. Därför rekommenderas de som lider av migrän att inte bara ta medicin mot sin sjukdom utan även försöka att leva hälsosamt. Framförallt bör man undvika stress och trötthet eftersom det är faktorer som ofta utlöser migränattacker.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?