Vad är Reproduktiv Hälsa?

Vad är Reproduktiv Hälsa

Reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande, och inte bara frånvaron av sjukdom eller handikapp, i alla frågor som rör det reproduktiva systemet, dess funktioner och processer.

Reproduktiv hälsa innebär därför att människor kan ha ett tillfredsställande sexliv som inte är skadligt för hälsan, och att de har förmågan att fortplanta sig och friheten att bestämma om, när och hur ofta de vill skaffa barn.

Detta sista krav innebär följande rättigheter för kvinnor och män:

  • Rätten att bli informerad och att ha tillgång till säkra, effektiva, överkomliga och acceptabla metoder för familjeplanering.
  • Rätten till lämplig hälso- och sjukvård som gör det möjligt för kvinnor att ha en säker graviditet och som ger par bästa möjliga chans att få ett friskt barn.

Enligt ovanstående definition av reproduktiv hälsa definieras reproduktiv hälsovård som den kombination av metoder, tekniker och tjänster som bidrar till reproduktiv hälsa och välbefinnande genom att förebygga eller lösa reproduktiva hälsoproblem.

Det inkluderar även sexuell hälsa, vars syfte är att förbättra livet och personliga relationer, och är inte begränsat till råd och vård relaterade till reproduktion och sexuellt överförbara sjukdomar.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg