Använd helande stenar för massage

Använd helande stenar för massage

Friskvårdsstenar används främst för att stödja fysiskt och psykiskt välbefinnande. I friskvårdsavdelningen används de läkande stenarna för antingen hot stone eller cold stone massage. Följande artikel presenterar ”läkande stenar som friskvårdstrend” tillsammans med deras viktigaste användningsområden.

Ursprung och användning av helande stenar

Läkande stenar som används för massage är inte på något sätt en ny uppfinning. Snarare har de helande stenarna varit kända sedan urminnes tider. De första skriftliga uppgifterna om forntida ädelstensterapi kommer från den berömda filosofen Aristoteles. Även under medeltiden använde man helande stenar i terapeutiska syften.

Den berömda abbedissan Hildegard von Bingen använde också ”Guds tolv grundstenar” och tipsade om att öka den helande effekten genom att dricka vatten. Än idag är mineraler som helande stenar fast förknippade med healing och välmående terapi. Eftersom de sägs ha en neutraliserande och energibalanserande effekt sägs de ha en hälsofrämjande effekt på sjukdomar och allmänna psykiska och fysiska besvär.

Användningsområden för de helande stenarna

Läkande stenar används för många olika ändamål, bland annat som massagestenar eller i litoterapi. Beroende på symtomen används olika stenar för nervösa och rastlösa tillstånd, för smärta, sömnstörningar eller spänningar. De mest kända läkande stenarna inkluderar bergskristall, opal, rosékvarts eller rubin, av vilka några också kan kombineras med varandra.

I en healingapplikation placeras stenarna på patientens kropp medan de kopplar av i ett rum med till exempel melodiös bakgrundsmusik. Stenarna används också för massage, med tumlade stenar eller kantstenar som stödjer verkningssättet. För att stenarna ska behålla sin effekt är det viktigt att ta hand om dem (energiskt): Först måste de tömmas innan de rengörs med klart, rent vatten.

Enligt traditionen ska de helande stenarna sedan förvaras i en mörk ametistrusa under en natt så att all yttre mänsklig påverkan lösgörs från dem. Innan stenarna kan användas igen måste de laddas energiskt antingen i solljus eller månsken.

Applicera kall stenmassage med stenar

Hot stone massagen, där stenarna värms upp till upp till 60 grader Celsius, har etablerat sig i friskvårdsavdelningen. I den kalla varianten läggs däremot stenarna, som kyls ner till -10 grader Celsius, på kroppen. Ofta kombinerat med en varmstensmassage sprids de små till stora stenarna över kroppen. Tack vare kyla och värmes olika stimuli ”aktiverar” kroppen sina självläkande krafter så att spänningar släpps.

Därför är en uppiggande och uppfriskande kallstensmassage särskilt lämplig för personer som har cirkulationsproblem, lider av ständig håglöshet eller har problem med blodcirkulationen. För att massagen ska utveckla sin fulla effektivitet kan kalla stenar endast användas på resande fot i begränsad omfattning. Det bör därför finnas en frys i närheten så att stenarna kan kylas ner till -10 grader Celsius.

Hot stone massage med lugnande värme

Experter som Nico Klauck från Origin Massage Zurich, som kombinerar medicinsk massage med holistisk, helande kunskap, använder dem specifikt för att hitta och lösa upp triggerpunkter. Hot stone massage med kraften av stenar fungerar på en liknande princip, förutom att den använder värmestenar för att släppa spänningar.

För att stimulera blodcirkulationen använder massören basaltstenar som tidigare värms upp till 50-60 °C i varmt vatten. Sedan avger stenarna, placerade på problem- och smärtzoner och spända muskler, sin lugnande värme.

Med varmstensmassage är både värmebehandlingar med olja och arm- och benmassage samt ansiktsmassage möjliga. Eftersom de varma stimulierna stimulerar blodcirkulationen och öppnar porerna hjälper de till att lösa upp både fysiska och mentala spänningar och oro.

En sådan massage kan också vara till nytta för personer som lider av sömn- eller ämnesomsättningsproblem, eftersom den stimulerar lymfflödet och stödjer kroppens naturliga avgiftning.

Kontraindikationer: Vem bör undvika en stenmassage

En kall eller varm stenmassage passar inte alla. Personer med hudsjukdomar, cancerpatienter, diabetiker eller gravida kvinnor bör rådfråga sin husläkare innan de genomgår sådan behandling. En massage av denna typ bör också undvikas vid akuta sjukdomssymtom som brännskador eller infektioner.

Det är också viktigt att lyssna på din egen kroppskänsla under massagen. Om obehag uppstår bör den som söker avkoppling informera sin massör och vid behov byta till en annan behandling.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?