Är Naturlig Kosmetika alltid Hälsosam?

beauty 4993472 1280

Det är förståeligt att människor har en önskan att se vackra ut, men önskan att vara frisk och hälsosam borde vara starkare. Genom att använda naturlig kosmetika kan man undvika konstgjorda farliga substanser, men långt ifrån alla naturliga substanser är hälsosamma. Så länge du använder kosmetika på ett ansvarsfullt sätt och alltid läser innehållsförteckningen så försäkrar du dig om att din kropp håller sig frisk.

Lite historia

Kosmetika är olika substanser som tagits fram för att framhäva ett vackert yttre och dölja det som är mindre smickrande hos användaren. Och det är inte fråga om något modernt påhitt. Arkeologer tror att människan redan för 100 000 år sedan använde kosmetika som utvanns ur samma material som de gjorde grottmålningar av.

Tyvärr är det ovanligt att hälsa går före skönhet när det gäller valet av ingredienser till kosmetika. Det har resulterat i att många farliga ämnen, som bly och kvicksilver, har hamnat i kosmetika under åren, vilket kan vara direkt livshotande.

En viktig punkt i kosmetikans historia kom, i och med den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet. Kosmetika blev då billigt och tillgängligt för alla, vilket gjorde att tillverkarna av kosmetika började göra riktiga vinster. Istället för att rikta in sig på den rikaste köparen, kunde tillverkarna nu marknadsföra kosmetika för den breda massan och alltså tjäna mer.

Det i sin tur ledde till att nya typer av kosmetika introducerades på marknaden. Mer pengar investerades i kosmetikaföretagen och marknadsföringen blev intensivare när tillverkarna försökte övertyga allmänheten om hur mycket vackrare de skulle se ut med hjälp av deras produkter. För att kunna konkurrera med andra företag började tillverkarna använda sig av billiga material som ofta också visade sig vara mycket farliga.

Även idag hittar man giftiga kemikalier i kosmetika, som till exempel parabener, ftalater och olika färgämnen. Jämför detta med naturlig kosmetika, som inte innehåller någon av dessa kemikalier…

Vad innebär ”naturligt”?

Ordet ”naturlig” kommer ursprungligen från latin och beskriver något som existerar i naturen. Tyvärr har ordet även gett upphov till andra så kallade ”naturliga” metoder som lurar folk att tro att det de ger till sig själva och sina nära och kära är bra för deras hälsa.

Naturlig kosmetika görs med hjälp av teknologi som används av små kosmetikaföretag. De större företagen däremot, övergav den typen av teknologi på grund av den stora kostnaden. Hemgjord kosmetika kan i allra högsta grad kallas naturlig, eftersom den oftast innehåller ätbara produkter eller andra färskvaror.

Är naturligt automatiskt hälsosamt?

Bara för att en produkt är naturlig behöver det inte betyda att den är hälsosam!

Den största fördelen med naturlig kosmetika är att den inte innehåller farliga artificiella ingredienser. Däremot är det inte omöjligt att den innehåller naturliga ingredienser som anses farliga, eftersom de växter och det djurmaterial som används kan innehålla giftsubstanser.

Naturlig kosmetika innehåller heller inga konserveringsmedel som stoppar tillväxten av de bakterier som kan orsaka hudinfektioner.

Så bara för att en produkt är naturlig behöver det inte betyda att den är hälsosam! Tänk på flugsvamp – naturlig, men absolut inte hälsosam.

Det bästa är att kompromissa

Även om skönhetsindustrin använder skadliga ingredienser så kan de vara mindre skadliga än sina ”naturliga” föregångare. Dessutom får man inte glömma att syntetiska kemikalier kan åstadkomma underverk som naturliga ingredienser inte lyckas med.

Innan du börjar använda någon typ av smink bör du fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt. Alla kosmetikaföretag är vinstdrivande och de gör allt för att övertyga dig om att du behöver just deras kosmetika för att vara vacker.

Ta reda på var, och av vilka ingredienser, kosmetikan är tillverkad innan du börjar använda den. Titta efter giftiga kemikalier i innehållsförteckningen, oavsett om kosmetikan är naturlig eller inte. En del växter är giftiga, och en del kan framkalla allergier. Vissa ingredienser kan till och med bli giftiga när de kommer i direkt kontakt med solljus. Naturlig kosmetika som är gammal eller av ett okänt märke kan vara precis lika farlig som annan kosmetika.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?