Detta förvandlar trädgården till en riktig wellness-oas

Detta förvandlar trädgården till en riktig wellness-oas

En trädgård är vacker att titta på, kan vara mycket användbar för din egen meny och inbjuder till umgänge, särskilt på sommaren. Det finns fortfarande mycket outnyttjad potential i små och stora grönområden. För rätt planerad blir trädgården en friskvårdsoas.

Den här artikeln förklarar hur förvandlingen till ett atmosfäriskt, hälsofrämjande paradis kan uppnås.

Välmående hemma

Termen wellness dök upp först på 1600-talet. Det handlar om kombinationen av kondition, personligt välbefinnande, lycka och god hälsa. De senaste åren har hela industrigrenar vuxit fram kring det lilla eller stora avbrottet däremellan. Det förbises ofta att bra saker finns precis utanför dörren eller i din egen trädgård. Med lite skicklighet och kreativitet kan det förvandlas till den perfekta wellness-oasen.

Hur detta område, som främjar de boendes fysiska och psykiska hälsa, utformas varierar från person till person. Vissa tycker om att sitta i bubbelpoolen i solnedgången, andra gillar att arbeta i ört- och grönsaksträdgården och andra vill bara läsa en god bok i en solstol mellan blommande växter.

Grundlig planering är utgångspunkten

Det spelar ingen roll om trädgården anläggs för första gången eller nydesignas – det krävs noggrann planering innan den omvandlas till en friskvårdsoas. Först skissas planlösningen. En lista görs sedan över varje familjemedlems önskemål. Ju mer exakt idéerna utförs på papper, desto lättare är det att planera trädgården.

Så snart alla ytor är ordnade på planlösningen kan konkret genomförande påbörjas. För att trädgården ska utveckla sin lugnande effekt måste mycket uppmärksamhet ägnas åt valet av växter. Här är olika aspekter viktiga. Vissa kopplar av härligt när det alltid finns något att göra, andra vill hellre ha en trädgård som sköter sig själv.

Skydda din egen integritet

Tyvärr kommer avslappningseffekten att dröja länge om den personliga wellnessavdelningen utsätts för grannars eller till och med förbipasserandes nyfikna ögon. Därför bör integritetsskärmen ha prioritet i planeringen. Det är idealiskt om det finns en tätt planterad häck. Klättrande, blommande växter är också idealiska för att dölja delar av din personliga reträtt. Markiser är särskilt flexibla i trädgården och på terrassen.

Dessa finns inte bara som ett klassiskt solsegel, utan även som sidomarkiser som fungerar som mellanväggar. Perfekt om friskvårdsavdelningen ska utformas flexibelt. Markiser och skiljeväggar är också lämpliga om plantorna fortfarande behöver tid att växa. Krukväxter skapar en extra exotisk eller medelhavsatmosfär.

Om friskvårdsområdet ska vara asiatiskt inspirerat är bambu ett alternativ eftersom det växer särskilt snabbt. Oleander, hibiskus, men också väldoftande örter skapar en medelhavsatmosfär.

Att välja rätt växter för friskvårdsträdgården

Följande växter gör en tilltalande bild, men är föga krävande och kräver lite uppmärksamhet:

 • trollhassel
 • Golvsnöboll
 • klockhassel
 • Kinesisk blommakornell
 • rhododendron
 • Marktäckare som trannobb

Prydnadsträd som japansk lönn, japansk lönn, prydnadskörsbär, krabbaäpple, magnolia, trumpetträd och sfärisk gräshoppa är atmosfäriska och kräver inte beskärning. En fröjd för ögat är långblommande perenner som fröknäcka, fröken, daglilja, pion, hosta, skogsaster, getskägg, skabb och solros.

Vissa typer av rosor anses också vara mycket lättskötta. Innan plantorna planteras bör ljusförhållandena i trädgården analyseras i detalj. Det finns lämpliga växter för varje plats. Kombinerar du smart kan du se fram emot en blomsterprakt i respektive område från vår till sen höst.

Örtagården är nästan ett måste. Att varva ner i detta hörn av trädgården och andas in de kryddiga aromerna är en fest för sinnena. Färska och torkade, örterna berikar även ditt eget kök.

Skapa retreater

Olika platser i hälsoträdgården inbjuder dig att dröja kvar. Därför bör utrymme för viloplatser beaktas vid planering. Beroende på indelningen av ytorna är träbänkar, solstolar eller hängmattor lämpliga. Om du vill kan du skapa ett extra utrymme mellan träden för frukost, beroende på storleken på trädgården. Romantiker kommer att gilla idén om ett lusthus. En konstruktion bevuxen med klätterrosor eller en drömsk träpaviljong, som passar som mysig tillflyktsort även regniga dagar, kommer ifråga.

Den lugnande effekten av vatten ska inte underskattas. Det finns många sätt att integrera elementet vatten i hälsoträdgården. En naturlig trädgårdsdamm är en idealisk länk mellan människa och natur, eftersom djuren också hittar en plats att dra sig tillbaka och leva här. Vattendrag och små fontäner kan skapas i trädgården med liten ansträngning och har en underbart lugnande effekt.

En bubbelpool för trädgården eller terrassen

De goda nyheterna först: En bubbelpool i trädgården eller på terrassen kan installeras i de minsta utrymmen. Allt som krävs är en tät, platt yta på cirka fyra kvadratmeter. För singlar och par räcker det med en tresits bubbelpool. Det är lämpligt att välja en vindskyddad plats för bubbelpoolen i trädgården eller på terrassen.

Dessutom måste det finnas en anslutning för högspänningsström, eftersom massage- och värmefunktioner bara fungerar optimalt med 400 V. Vattenanslutningen behöver inte vara i omedelbar närhet, eftersom bubbelpoolen även kan fyllas med trädgårdsslang. Innan du gör ett köp är det lämpligt att ta en närmare titt på vad som erbjuds. En badtunna är trots allt en investering i många år.

Utöver dimensionerna är antalet massagestrålar viktigt när du gör ditt val. Dessa strålar bör placeras i bubbelpoolen så att hårt belastade delar av kroppen som rygg, nacke, höfter och fötter masseras med en individuellt justerbar stråle. Om du har tillräckligt med utrymme bör du investera i en badtunna med minst en solstol. Du kan njuta av en helkroppsmassage från mjukt bubblande till intensivt pulserande.

Bubbelpoolen är inte bara den perfekta wellness-oasen under den varma årstiden, där du kan titta på kvällshimlen efter jobbet eller njuta av ditt första kaffe på morgonen. Ingenting är mer avkopplande än ett bubbelbad på vintern. Utomhusbubbelpooler av hög kvalitet är så välisolerade att knappt någon värme går förlorad till utsidan.

Även när temperaturen är under nollan kan du koppla av i vatten som är upp till 40 grader varmt med utsikt över den snötäckta trädgården.

Gör om trädgårdshuset till bastu

I många trädgårdar finns ett litet hus, som vanligtvis fungerar som förråd för utrustning, solstolar eller till och med cyklar. Varför inte förvandla den till en bastu som en del av projektet ”Wellness Oasis Own Garden”? Lyckligtvis är många klassiska trädgårdshus idealiska för att göras om till bastu eller infraröd kabin. Följande villkor bör kontrolleras i förväg:

 • För att installera en bastu eller infraröd kabin i en friggebod bör golvytan vara minst 12 till 15 kvadratmeter.
 • Trädgårdshus med två rum är särskilt lämpliga, varav ett är idealiskt fönsterlöst.
 • En strömanslutning krävs för att ansluta bastuaggregatet och andra apparater. Den kan även eftermonteras, då hög ström krävs, vilket bör göras av en specialist.
 • Perfekt om trädgårdshuset fortfarande har egen vattenanslutning. Då kan duschen installeras för att svalka av efter bastupasset. Alternativt ställs en trädgårdsdusch upp utomhus. Bra att veta: Beroende på el- och vattenarbetets omfattning kan ytterligare bygglov eller tillbyggnad krävas. Det är därför viktigt att rådfråga byggmyndigheten innan projektet påbörjas!
 • En tillräcklig väggtjocklek på trädgårdshuset är också viktigt. Denna bör vara mellan 40 och 50 mm så att inte för mycket värme går förlorad. Ett sommarhus kan givetvis isoleras innan ombyggnaden, men det innebär oundvikligen att en del av den användbara ytan går förlorad.

Om du har en större budget till ditt förfogande kan du låta en specialiserad bastubyggare komma till dig. Det finns även andra bastuidéer för wellnessoasen som är lika billiga som original. Med lite skicklighet kan du även bygga en tunnbastu själv. För den som gillar det äkta är en svettstuga också ett alternativ.

Mer bra energi i trädgården genom Feng Shui

Om du inte vill lämna det ifred med en visuellt tilltalande trädgård och vill öka flödet av energi i trädgården på ett målinriktat sätt, bör du fundera på en design baserad på Feng Shui. Traditionell kinesisk undervisning utgår från att lycka, hälsa och välstånd främjas när bra energi flödar obehindrat och frigörs i trädgården.

Trädgården är indelad i de nio viktigaste områdena i livet med hjälp av ett rutnät som kallas Bagua. Detta resulterar automatiskt i platser för vattendrag, köksträdgård, tyst zon och grillplats. Andra aspekter som berömmelse och ställning i yrkeslivet och ett lyckligt partnerskap kan också främjas av trädgårdsdesign enligt Feng Shui.

Slutsats: Trädgården är perfekt när den ger styrka

Att designa trädgården som en personlig välbefinnandeoas är ett projekt som kan dra nytta av i år och årtionden. En harmonisk dekoration kompletterar den harmoniska helhetsbilden. Rätt belysning kan sätta ytterligare accenter.

Det är upp till personlig smak om denna trädgård är mer naturlig och kanske till och med lite igenvuxen, eller om designen bygger på en noggrann japansk prydnadsträdgård. Allt går, så länge trädgården ger kroppen, sinnet och själen styrka för vardagen.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

 • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

 • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

 • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?