Kosthållning Baserad på Blodgrupp – för en fin Figur och en känsla av Välbefinnande

yoga 2587066 1280

Varför känner man sig tung efter att ha ätit vissa sorters mat, och varför är sådan mat mindre lättsmält än annan? Varför går man upp i vikt även om man följer en diet, och varför får man problem med magen utan någon uppenbar anledning? Det finns många svar på dessa frågor – vissa skyller allt på sina gener, andra på en ohälsosam livsstil. Många vänder sig till absurda dieter för att förändra sin vikt, men dessa dieter skadar bara kroppen ytterligare. Men fler och fler baserar numera sin diet på produkter som rekommenderas specifikt för deras blodgrupp och detta är ett av de hälsosammaste och mest effektiva sätten att förbli sund och smal.

Hur uppkom blodgruppsdieterna?

Den första som noterade att det finns en korrelation mellan specifika blodgrupper och en benägenhet för vissa sjukdomar var doktor P. d’Adam, som har mycket erfarenhet inom området. Baserat på diverse observationer, experiment och sin egen intuition drog d’Adam slutsatsen att benägenheten för vissa sjukdomar beror både på vilken blodgrupp man har och på maten man äter. Vad som passar en person med en blodgrupp kan vara helt fel för någon med en annan blodgrupp.

Vid prover och experiment visade det sig att varje blodgrupp har olika egenskaper, vilket gör att varje blodgrupp smälter olika livsmedel olika väl. Baserat på sina resultat sammanställde d’Adam en lista på produkter som passar varje blodgrupp. Idag är blodgruppsbaserade dieter mycket populära världen över, och många hävdar att en sådan kosthållning fullständigt har förändrat deras livskvalitet.

Blodgruppsbaserad mat

Blodgrupp O: ”Idag är blodgruppsbaserade dieter mycket populära världen över, och många hävdar att en sådan kosthållning fullständigt har förändrat deras livskvalitet.”

Personer med denna blodgrupp har hög magsyrehalt, och har därmed inga problem att smälta kött. Däremot bör man, om man har blodgrupp O, undvika att äta frukter som ökar magsyrehalten, såsom citrusfrukter, jordgubbar och fruktjuicer. Dessutom bör man undvika socker, för att inte irritera slemhinnorna i magen. Självklart betyder inte detta att människor med blodgrupp O enbart ska äta kött, utan gröna och bladiga grönsaker passar dem också väldigt bra.

Personer med blodgrupp O kan dricka obegränsade mängder icke-kolsyrat mineralvatten, då detta inte ökar magsyrehalten. Grönt te fungerar också mycket bra, medan svart te och kaffe bör undvikas helt och hållet. Måttlig konsumtion av öl och vin är acceptabelt.

Blodgrupp A:

För personer med blodgrupp A är vegetarisk mat det hälsosammaste och bästa valet, då kött tenderar att samlas som fett i deras kroppar, vilket resulterar i lathet och övervikt. Med undantag för tomater och paprika, som ökar hunger och kan irritera magen, kan personer med blodgrupp A äta så mycket grönsaker de vill.

Ofta har personer med blodgrupp A problem med hälsan, och bör därför äta mycket lök och vitlök, då dessa livsmedel stärker immunförsvaret. Vidare är det rekommenderat att späda ut all juice med vatten, då det är ett måste att minska sockerintaget till absolut minimum. I motsats till blodgrupp O tolererar blodgrupp A både kaffe och kolsyrat mineralvatten.

Blodgrupp B:

Personer med blodgrupp B är lyckligt lottade, då de har ett starkt immunförsvar och kan äta i stort sett vad som helst. Blodgrupp B smälter med lätthet kött, fisk, mejeriprodukter, frukt och grönsaker.

Intaget av tomater, majs och oliver bör dock begränsas, men all sorts frukt kan ätas i obegränsade mängder. Detsamma gäller grönsaks- och fruktjuicer, som passar denna blodgrupp mycket bra. Det som inte är lämpligt att konsumera för personer med blodgrupp B är kryddstark mat, och då särskilt peppar. Vill de äta något kryddstarkt bör de istället använda ingefära eller chili. Det rekommenderas vidare att personer med denna blodgrupp äter måttliga mängder av sötsaker (med undantag för mörk choklad). Drycker som rekommenderas för blodgrupp B är vatten och diverse örtteer. Självfallet gör inte heller något glas öl eller vin, eller en kopp svart te eller kaffe någon större skada.

Blodgrupp AB:

Personer med blodgrupp AB kan förtära en mängd olika sorters mat. Nötkött passar dem bra, men på grund av matsmältningskänslighet bör det inte ätas för mycket av det, och det bör vara så fettsnålt som möjligt. Kyckling, däremot, passar inte alls för denna blodgrupp, och ersätts lämpligast med fisk. Ägg och mejeriprodukter fungerar bra som frukost, medan yoghurtbaserade livsmedel bör undvikas, eftersom blodgrupp AB har mycket låg magsyrehalt.

Tomater, skaldjur, vilt och fågel är helt förbjudet. Dessutom bör fläskkött undvikas. I grund och botten liknar den rekommenderade kosthållningen för blodgrupp AB den för blodgrupp O. Exempelvis rekommenderas det att citrusfrukter, jordgubbar, körsbär, socker och honung konsumeras med måtta. Vidare är vitlök viktigt för denna blodgrupp, då det stärker immunförsvaret. Slutligen tillåts personer med blodgrupp AB dricka kaffe och grönt te då och då, och vid speciella tillfällen kan de även njuta av ett glas rödvin.

Blodgruppsbaserade dieter stärker immunsförsvaret och balanserar kosthållningen, vilket underlättar viktkontroll. I motsats till andra dieter har blodgruppsbaserad kosthållning inga nackdelar, och kan tillämpas av alla, även om det bör ses som en livsstil och inte något infall. Lycka till!

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?