Vad är Fysisk Hälsa?

Vad är Fysisk Hälsa?

Fysiskt välbefinnande är en central dimension av hälsan och en av de viktigaste faktorerna för vår livskvalitet. De som mår fysiskt bra är nöjda och upplever sig själva som vitala och effektiva. En frisk kropp är en oumbärlig grund för att lyckas i arbetslivet.

Sport, träning och en balanserad kost i synnerhet bidrar till fysiskt välbefinnande. Träning främjar till exempel självkänslan och har en positiv effekt på stresstålighet och förmågan att återhämta sig. Bara några timmars idrott i veckan främjar prestation och koncentration. En kost som är individuellt anpassad för det dagliga arbetet främjar också fysisk och mental prestation och förebygger näringsrelaterade sjukdomar.

Dagens vardagliga arbete präglas dock av brist på motion, återkommande rörelsesekvenser och undernäring. Enbart ryggsmärtor står för 40 miljoner förlorade dagar.

Att hålla sig i form minskar risken för många hälsoproblem. Förutom de positiva effekterna på kroppen säkerställer fysiskt välbefinnande en optimistisk och självsäker känsla.

Speciellt förbättrar fysisk aktivitet:

 • skickligheten och uthålligheten,
 • självbilden,
 • humöret,
 • förmågan att möta livets utmaningar och återhämta sig från svåra tider.

Dessutom befriar träning sinnet från vardagliga bekymmer. Att vara fysiskt aktiv kan hjälpa dig att ta dig igenom svåra tider. Många fysiska aktiviteter kan också genomföras utan ekonomiska utgifter. Kort sagt, när du tar hand om din kropp tar du också hand om din mentala hälsa.

Ibland råder viljan att ”göra ingenting” och de många uppgifterna i det dagliga livet lämnar lite tid för träning… Den här känslan är normal när du går igenom en fas av arbetslöshet. Små förändringar i det dagliga livet kan hjälpa dig att bli mer aktiv. Till exempel:

 • gå av en hållplats tidigare och fullfölj rutten till fots,
 • använd trappan istället för hissen
 • ta regelbundna promenader runt huset och återupptäck grannskapet,
 • planerar en vardagsvandring eller cykeltur med en vän
 • besöka den kommunala simhallen en eller två gånger i veckan,
 • gå till skolan med dina barn,
 • shoppa till fots eller på cykel.

Ett annat alternativ är att träna med material du har hemma.

Du kan också ta reda på om motionsmöjligheter och kurser som erbjuds av kommunen eller klubbar i området där du bor.

Fysisk aktivitet är en möjlighet att ha kul. Och vem vet, du kanske till och med lär känna nya människor på vägen? Gruppträning sägs öka den positiva effekten av fysisk aktivitet på humöret ännu mer.

Dans, skonsam gymnastik, cykling, yoga, trädgårdsarbete, vandring, avslappningsterapi,… När du har hittat en aktivitet som passar dig, var uppmärksam på dina färdigheter: lyssna på din kropp och försök att inte tänja på dina gränser. För att vara säker på att den valda aktiviteten är rätt, särskilt efter en period av inaktivitet, är det lämpligt att fråga din husläkare eller en specialist om råd innan du börjar (igen) träna.

Balanserad kost som är rolig

Att äta hälsosamt är alltid väldigt viktigt, men speciellt när du inte mår bra. Vid sådana här tillfällen kan det vara svårt att motivera sig själv att avsätta regelbunden tid för att handla och laga mat. Studier har visat att kosten också har en inverkan på mental hälsa. Det är därför viktigt att äta en så balanserad kost som möjligt, både för fysiskt och psykiskt välbefinnande. Det är fullt möjligt att äta billigt och fortfarande hälsosamt. Här är några tips som kan hjälpa:

 • äta en varierad kost och ge företräde åt frukt och grönsaker;
 • begränsa konsumtionen av fet, söt eller salt mat;
 • var uppmärksam på din känsla av hunger och mättnad (min mage är full, jag mår bra);
 • drick helst vatten (i tillräckliga mängder under dagen) och osötade drycker;
 • äta vid bordet och vid regelbundna tider;
 • ta dig tid att äta och njut av måltiderna.
By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg