Vad är Holistisk Hälsa? [Komplett Guide]

woman 1834827 1280

Människokroppen har en underbar förmåga att läka sig själv, ändå berövar många människor sin kropp den förmågan genom att enbart fokusera på traditionell medicin för de flesta åkommor. Holistisk medicin tar en helhetssyn på medicinsk vård och välbefinnande.

Eftersom fler och fler människor vill må bättre utan att vara beroende av mediciner är detta ett område som växer i efterfrågan och intresse.

Låt oss ta en närmare titt på vad holistisk medicin är, var den kommer ifrån och hur den gör skillnad för patienters hälsa och välbefinnande under 2000-talet.

Vad är holistisk medicin?

Ordet holistisk betyder ”att ta itu med helheten”. Från denna definition förstår vi att holistisk medicin involverar hela personens välbefinnande. En holistisk utövare kommer att behandla inte bara den fysiska sjukdomen eller tillståndet, utan också de känslomässiga, mentala och till och med andliga aspekterna som förvärrar tillståndet.

Ta till exempel huvudvärk. Den holistiska utövaren kommer att titta på patientens hälsa och sedan vidare, ta del av stressnivåer, livsstil och mer. Läkaren kan undersöka patientens kost för eventuella brister, såsom låga vitaminnivåer, som kan bidra till huvudvärken. Att ofta ta itu med dessa andra områden kan avslöja behandlings- och förebyggande alternativ för patienten, vilket innebär ännu bättre välbefinnande.

Holistisk medicin – en kort historia

Holistisk medicin är ett nyare modeord i den västerländska medicinvärlden, men det är inte ett nytt koncept. Faktum är att ayurveda på 600-talet (BC) Indien var en form av örtmedicin som fokuserade på att läka energierna i kroppen med hjälp av växternas medicinska egenskaper. Den växtbaserade behandlingen som används i moderna holistiska metoder har sitt ursprung i antikens Grekland och Rom, och tar sig gradvis till Europa och sedan till Amerika.

Till och med Hippokrates, den moderna medicinens fader, tog ett holistiskt tillvägagångssätt för att behandla sjukdomar. Han uppmuntrade självläkning av kroppen. Upptäckten av bakterier och deras roll i orsaken till sjukdomar fick läkare att gå bort från holistisk läkning och skapade ett större fokus på att behandla symtom och tillstånd med medicin.

Intressant nog, på 1960-talet började en förändring när människor började gå bort från moderna läkemedel och medicinsk teknik och trycka på för mer naturliga läkningsmetoder. 1975 hölls den nationella konferensen om holistisk hälsa i Kalifornien, och bara tre år senare kom Holistic Medical Association till.

Idag måste holistiska utövare genomgå rigorös utbildning liknande den för en läkare, men med fokus på örtterapier, miljöproblem och näring förutom konventionell medicinering.

Gemensamma principer för holistisk behandling

Det finns flera vägledande principer som är centrala för holistisk medicin och behandling, inklusive:

 • Tron på att alla människor har medfödd helande förmåga
 • Tron på att en patient och läkare arbetar tillsammans som ett team för att ta itu med alla områden i livet som påverkar hälsa och välbefinnande
 • Filosofin att behandla en patient som en person, inte sjukdomen
 • Fokus på att åtgärda orsaken till besvären, inte bara lindra symtomen
 • Fokusera på kopplingen sinne-kropp för att behandla hela personen
 • Dessa principer hjälper utövare att arbeta med patienter att välja terapier som främjar bättre övergripande hälsa: sinne, kropp och själ.

girl 2193272 1280

Typer av holistiska behandlingar

Varje holistisk utövare kommer att ha sin egen väg till välbefinnande, men det finns flera exempel på behandlingar som är gemensamma för holistiska metoder, inklusive:

1. Akupunktur och akupressur

Akupunktur använder nålar för att stimulera delar av kroppen att frigöra energi eller aktivera nervsystemet för att lindra kroniska tillstånd. Akupressur gör samma sak, men istället för nålar använder den ett litet tryck.

2. Aromaterapi

Aromaterapi använder luktsinnet för att lugna kroppen och lindra vissa åkommor. Till exempel kan aromaterapi använda fläckar av lavendelolja för att förbättra sömnen hos patienter med sömnlöshet eller ångest.

3. Ayurvedisk medicin

Den ayurvediska praktiken använder örter, metaller och kostförändringar för att ta itu med hälsoproblem. Denna praktik fokuserar också på hur människor och deras miljöer är nära sammankopplade.

4. Kiropraktisk vård

Kiropraktisk vård använder skonsam manipulation av ryggraden och nacken för att förbättra kroppens funktion genom att förbättra nervsystemets funktion. Detta kan hjälpa till att stödja behandlingen av fysisk och muskelvärk, huvudvärk eller till och med sjukdom.

5. Naturmedicin

Naturopati använder naturliga behandlingar, inklusive örter och kosttillskott, för att stödja den allmänna hälsan. En naturläkare kan också uppmuntra träning och kostförändringar för att hjälpa patienter att må bättre.

6. Massageterapi

Att lossa spända muskler och vävnader med massageterapi kan stödja övergripande hälsa och välbefinnande. Många holistiska utövare kommer att använda massage i sina behandlingar.

7. Nutritionsrådgivare

Wellness täcker hela kroppen och det inkluderar rätt näring. Nutritionsrådgivning hjälper patienter att ta hand om sin hälsa genom att äta bra för att stödja det arbete som holistiska utövare lägger ner.

8. Mental hälsorådgivning

Eftersom holistisk medicin tar ett sinne-kropp-and-förhållningssätt till healing, involverar det ofta mental hälsoterapi. När en person är rustad att hantera stress och hantera psykiska behov på ett hälsosamt sätt, är de bättre rustade att läka.

9. Osteopati

Osteopati liknar kiropraktisk vård men involverar mer än ryggraden, den täcker hela kroppen. En osteopat kan manipulera hela muskuloskeletala systemet för att förbättra funktionen hos muskler och nerver och stödja en stark, frisk benstruktur.

10. Yoga

Yoga är mer än bara en form av träning. Det hjälper till med kopplingen mellan kropp och själ och skapar lugn i anden. Detta stödjer den holistiska synen på övergripande välbefinnande.

Holistisk vs. Konventionell medicin

Om du besöker en traditionell läkare med en åkomma eller oro kommer läkaren att tillhandahålla medicinska lösningar för att ta hand om dina symtom. Dessa kan innefatta procedurer eller mediciner. Om möjligt kommer lösningarna att utrota sjukdomen och de bakterier som orsakar den.

En holistisk utövare kommer att gräva djupare för att hitta orsaken till sjukdomen eller dess symtom. De kommer sedan att använda flera typer av terapier, ofta i kombination med traditionell medicinsk praxis, för att behandla inte bara symtomen utan också deras orsak. Förutom receptbelagda mediciner kan de uppmuntra livsstilsförändringar och kostförändringar som skulle hjälpa till att förhindra att problemet återkommer.

Fördelar och nackdelar med holistisk medicin

Fördelar med holistisk medicin

Ett holistiskt synsätt på patientvård och välbefinnande har flera fördelar, inklusive:

 • Mer personlig behandling – Holistiska utövare gräver i patientens hälsohistoria för att hitta de faktorer som orsakar de fysiska symptomen. De rekommenderar personliga vårdmetoder som tar itu med alla dessa problem.
 • Bemyndigande av patienter i sin sjukvård – Holistisk medicin hjälper patienter att ta kontroll över sin hälsa och välbefinnande. Patienter ser fördelarna med att äta bättre och träna mer. De får verktygen för att hjälpa sina kroppar att läka på egen hand.
 • Bättre patientresultat – När de behandlar hela kroppen är holistiska utövare bättre i stånd att hjälpa patienter att uppnå välbefinnande, snarare än att bara maskera symtom
 • Kombinera konventionella och holistiska behandlingar – Holistiska utövare utnyttjar traditionella medicinska metoder för att hjälpa patienter. De försummar inte vetenskap och moderna behandlingar, utan fokuserar snarare på att använda dem med holistiska terapier för att hjälpa patienter att må bra.

Nackdelar med holistisk medicin

Som alla behandlingsmetoder har holistisk vård några nackdelar:

 • Brist på försäkringsskydd – Vissa typer av holistisk medicin täcks inte av vissa försäkringsbolag, och dessutom är det inte statligt finansierat i Sverige vilket låter patienterna stå för vårdkostnaden på egen hand.
 • Kräver involverade patienter – Holistisk medicin fungerar när patienter och deras läkare arbetar som ett team. Om patienten inte är villig att göra de nödvändiga förändringarna kommer terapierna inte att fungera.

Vilka är principerna för holistisk sjukvård?

Du kan antagligen se på holistiska vårdutövare som människor som överväger allt, snarare än att bara titta på en smärta eller en enda sjukdomspunkt. Deras huvudsakliga mål är att se på personen som en helhet och behandla personen snarare än sjukdomen.

Principerna de i allmänhet följer är:

 • Behandla personen och inte sjukdomen
 • Healing kräver ett team
 • Healing bör involvera alla aspekter av personens liv
 • Healing kommer att använda flera helande discipliner och specialiteter
 • Läkning innebär att man åtgärdar orsaken till problemet och inte bara symtomen
 • Alla människor har medfödda helande krafter
 • Fokusera på kopplingen mellan sinne och kropp, helande båda lika

Vilka typer av behandlingar kan jag förvänta mig?

Holistisk sjukvård kommer till sin natur att involvera en mängd discipliner och specialiteter, både från västerländsk och österländsk medicin, beroende på vad personen lider av. Generellt sett är här några behandlingar du kan förvänta dig:

 • Kost- och kostrådgivning
 • Psykisk rådgivning
 • Aromaterapi
 • Samtalsterapi
 • Konditionsråd
 • Kronisk sjukdomsbehandling och rådgivning

Varför är holistisk sjukvård viktig?

En holistisk vårdstrategi kan vara en livsförändrande upplevelse för en patient, särskilt en som har gått igenom det konventionella medicinska systemet och helt enkelt känner sig som en siffra efter ett tag.

Det personliga, intima och involverade förhållningssättet för holistisk vård ger patienterna möjlighet att ta kontroll och verkligen kickstarta sin läkning.

Ännu bättre, holistisk sjukvård ignorerar inte västerländska tillvägagångssätt och kommer ofta att införliva flera metoder för att hjälpa hela personen.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg