Vad är Unikt med Karies på Barntänder?

child 476507 1280

Många tror att karies (även känd som tandröta) drabbar bara vuxna. Däremot har antalet barn med denna typ av sjukdom ökat under det senaste decenniet. Nästan 30 % av barnen från två till fem år gamla och nästan 50 % av sex till elvaåringar har sina mjölktänder redan drabbade av karies. 10 % av sex till åtta år gamla barn och 30 % av åldersgruppen från nio till elva år gamla har även deras permanenta tänder påverkade av karies. Detta antal kan förklaras av det faktum att yngre barn har färre permanenta tänder. En annan förklaring kan vara att äldre barn börjar ta hand om sin tandhygien utan övervakning av vuxna och tenderar att göra det mindre noggrant.

Tidig karies är särskilt farligt. Det skadar just utbrutna mjölktänder, som är mycket känsliga. Det drabbar oftast barn som ammas längre än ett år och de som flaskuppfödds efter deras första födelsedag. Det är inte ovanligt att dessa barn somnar med sin flaska full av saft, te eller andra söta drycker.

Socker och sötningsmedel ger lämpliga förhållanden för bakterier som orsakar att karies förökar sig. Om karies inte behandlas, kan den orsaka att kronan (den synliga delen av tanden) spricker. Det är nödvändigt att ta bort hårt drabbade mjölktänder, eftersom de kan skada de kommande permanenta tänderna.

Dessutom kan de bli infekterade och orsaka halsfluss, njurinflammation eller till och med leda till utveckling av förvärvade hjärtproblem. Om mjölktänderna försvinner tidigt, kan det orsaka felaktig utveckling av käken och så småningom, efter att de permanenta tänderna har brutit ut, oregelbundet bett. ”Noggrann tandhygien måste börja så fort den första tanden bryter ut.”

Korrekt munhygien och profylaktiska tandundersökningar är av stor betydelse i sådana fall. Noggrann tandhygien måste börja så fort den första tanden bryter ut. Särskilda tandborstar avsedda för mjölktänder kan köpas i apotek. De är mjuka, gjorda av gummi, och sätts på moderns finger.

Frekvensen av borstning är densamma som för vuxna – två gånger om dagen med hjälp av tandkräm med fluor. Borstning bör ske under föräldrarnas övervakning åtminstone fram till sju års ålder. Det första tandläkarbesöket bör planeras efter att de första tänderna bryter ut med uppföljningar varje år. Ett tidigt första besök kan också vara bra att för bilda en positiv inställning till tandläkaren och profylaktiska hälsokontroller som bevisar att det är nödvändigt, smärtfritt, och inte skrämmande alls. En användbar profylaktisk åtgärd är att täcka barnets kindtänder med tätningsmaterial.

Tätningsmedel är flytande fyllningsmaterial som överdrar räfflorna på de permanenta kindtänderna. Det hjälper till att skydda tänderna från karies och gör det lättare att rengöra dem.

Det är värt att komma ihåg att endast friska tänder kan täckas med tätningsmedel. Efter ingreppet, bör dessa tänder undersökas efter 3 månader och därefter med jämna mellanrum. Om tätningsmedlet lossnar, bör proceduren upprepas. Enligt statistiken minskar dentala tätningsmedel risken för utveckling av karies med 80 till 90 %. Korrekt tandvård kan spara en hel del av barnens tårar.

Men om tandkaries inte kan undvikas, är behandling möjlig. I ett tidigt skede kan det tillämpas salvaliknande former av speciellt material som utrotar karies. Om hålet har fördjupats, utförs en vanlig vuxenbehandling – borrning och fyllning.

Det är viktigt att komma ihåg att barnens tandvård kräver en unik uppmärksamhet Föräldrarna bör lära sina barn korrekta metoder för tandvård och upprätta regelbundna tandläkarbesök (var 6 månader).

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • 5 saker att tänka på när du väljer tandblekning

  • De 8 Bästa Tipsen för Starka och Friska Tänder

  • Mer välbefinnande tack vare hållbar tandvård