Vad dina skor har med ditt psyke att göra

Vad dina skor har med ditt psyke att göra

Jag är en barfota tränare. Låter konstigt? Det är. På något sätt. För med tanke på det faktum att 98% av människor föds med friska fötter, är det fantastiskt att någon skulle betala mig för att visa honom/henne hur man går ordentligt barfota. Men verkligheten visar att nästan alla av oss har glömt hur man använder fötterna på rätt sätt. I följande artikel kommer jag att gå in på de biomekaniska aspekterna; varför konventionella sneakers och innersulor orsakar felställningar i första hand, hur man blir av med det senare och hur hälsosamma skor egentligen ska se ut. I den andra delen gör vi en resa till de psykiska aspekterna; för dessa ska inte heller underskattas!

De biomekaniska aspekterna

Den friska foten har en V-form; den bredaste delen ska vara tåområdet. För en gångs skull, pausa läsningen och sänk blicken; hur ser dina egna fötter ut egentligen? Och, ännu viktigare, vilken form har skorna de är i?

Varför våra skor har en så helt annan form än våra fötter i sitt friska tillstånd är en längre historia som har mycket att göra med skönhetsideal. Att gå in på detta skulle gå utanför ramarna här. Låt oss koncentrera oss på den nuvarande situationen och möjliga lösningar. Nuvarande skor kommer med tre stora problem:

Du är för smal

Som redan nämnts bör den bredaste delen av en frisk fot och därför logiskt också av en bra sko vara tåområdet. Står du däremot barfota på dina vardagsskor kan du med ett ögonkast se att tårna trycks ihop i skon.
Du är inte nivå. Normala skor har nästan alltid en liten klack och är oftast böjda uppåt i tåpartiet. Detta förändrar statiken i vår redan lilla monteryta enormt; Underskott ska då kompenseras med knän och rygg. Många problem där uppstår bara från instabila fötter.

Du är inte flexibel

Sulan på de flesta ”normala” skor är ganska tjock. Våra fötter behöver inte vara fjädrade; när vi stärker dem igen och lär oss att gå ordentligt är våra fötter biomekaniska mästerverk och behöver allt utom stöd! När man går på en skogsstig ska foten kunna arbeta, musklerna ska stimuleras av de ständiga förändringarna i markens beskaffenhet. En tjock sula tappar inte bara viktig information som vår hjärna behöver för att optimalt koordinera vår kropp, nej, fotmuskulaturen blir också kraftlös och arbetslös. Och det är därför det blir svagare och svagare med tiden.

Sammanfattningsvis kan man säga: vadderade skor, fotbädd eller innersulor hjälper oss inte med felställningar och smärtor i fötterna, utan är orsaken till det! I nästan 100 % av fallen orsakas de enbart av försvagade muskler. De goda nyheterna: svaga muskler kan tränas igen! Och det är precis vad jag gör med mina kunder.

De psykologiska aspekterna

Jag är fast övertygad om att barfota inte bara har positiva effekter på kroppen, utan även på vårt psyke. I vår nuvarande värld är det viktigare än någonsin att känna till metoder för att hålla kroppen i ett tillstånd av avslappning trots en stressig vardag. Ett enkelt sätt att göra detta är att helt enkelt ta av dig skorna en stund. Detta för med sig flera fördelar.

Grundstötning

Många uppger att de känner sig bekväma efter att ha gått barfota på en äng under en kort period. Detta är dock inte bara en sensation, utan ett faktum som nu har bekräftats vetenskapligt flera gånger. På grund av vår vardagsstress och andra faktorer har vi fria radikaler i våra kroppar. Dessa leder till inflammation, ett försvagat immunförsvar och sämre sömn. Vår jordyta är negativt laddad; Om jag nu går barfota över en äng så neutraliseras de positivt laddade fria radikalerna från min kropp med de negativt laddade partiklarna från jorden. Som redan nämnts har det bevisats flera gånger att denna process hjälper mot stress och många sjukdomar. Så: efter nästa konfliktprat, gå bara runt kvarteret barfota en stund så försvinner ilskan steg för steg.

Självmedvetenhet

Eftersom barfotalöpare medvetet ignorerar sociala normer och därmed oundvikligen drar till sig uppmärksamhet, lämnar de sin komfortzon. Detta kommer att öka ditt personliga självförtroende enormt. För varje barfotasteg tappar du intresset för vad andra tycker om dig. Och det är inte bara en mycket användbar funktion när man går runt på stan, utan framför allt i det dagliga arbetslivet.

Egenvärd

Med vetskapen om att traditionella skor är ohälsosamma för hela kroppen kommer insikten att antingen barfotaskor eller barfotagång är botemedlet mot detta problem. Båda är saker som tyvärr ännu inte nått det vanliga samhället. Det gör att man även här medvetet motarbetar sociala normer. Att du prioriterar detta mindre än din egen hälsa stärker självkänslan i ditt eget psyke. Du bevisar för dig själv med varje steg hur viktig din hälsa är för dig; nämligen tillräckligt viktigt för att motsätta sig ”regler”.

Frihet

Enligt min erfarenhet gör tätheten i slutna skor att psyket också känns sammandraget. Du kanske känner till känslan från en strandsemester att du skulle vilja känna sanden mellan tårna hela dagen i stället för att ha skor på dig. Det handlar nu om att överföra denna känsla till vår vardag! Detta ger dig semesterkänslan i snabbköpet eller under skrivbordet; inte illa, eller hur?

Detta är bara ett axplock av argument för att ofta lämna skorna eller åtminstone leta efter barfotaskor. Så vad väntar vi på? Låt oss ändra denna ohälsosamma samhällsnorm!

Men hur börjar man gå barfota? Här är mina bästa tips för att få en bra start:

Öka långsamt!

Börja inte gå från 0 till 100 bara barfota. Det skulle helt överbelasta dina muskler och dina fötters struktur. Börja bara gå de sista hundra metrarna barfota i slutet av dina promenader.

Rädd för skärvor?

Det kan hända, men skadan av en liten skärva (några dagar av lätt smärta) är ingenting jämfört med år av dagliga knäsmärtor, till exempel på grund av en felställning. Det är bäst att vara förberedd och ha en pincett, ett plåster och desinfektionsspray i fickan.

Rädd för andras utseende?

Jo det kommer att hända, folk gillar att stirra på det ovanliga. Låt oss bara arbeta tillsammans så att det inte längre är ovanligt att vara barfota! Och även här kan du sakta förbättra dig; Att promenera genom stadskärnan är redan för många det sista steget i komfortzonen. Det är bäst att börja där du känner dig bekväm; ensam i skogen, i din egen trädgård eller i en främmande stad.

Felställning?

Då bör du börja gå barfota väldigt långsamt och definitivt göra stärkande övningar för dina fötter för att kompensera för felställningen! Annars leder felställningen vid överdrivet barfotagång till en felaktig belastning och detta kan leda till skador.

Sammanfattningsvis är våra fötter ett litet område som stödjer en relativt stor kropp varje dag.

Det är logiskt att varje förändring i statiken i detta lilla område leder till förändringar i lederna och rörelserna ovanför, eller hur? Det jag har hört från många är följande mening: ”Jag har inga problem med mina fötter”.

Jag svarar då glatt att man inte bara äter godis och chips för man har ÄNDÅ inga problem med att vara överviktig. Inom de flesta andra hälsoområden har vi förstått att man måste vidta förebyggande åtgärder för att ta hand om sig själv, inte bara när något redan gör ont.

Varför tycker så många att fötterna borde vara annorlunda? Det är viktigt att inse att de problem som orsakas av svaga fötter inte alltid är uppenbara;

Även väldigt få ortopeder tillskriver ischiasproblem eller ryggsmärtor främst till fötterna. Så det är värt att överväga vår bas om du inte vill leva med smärta längre. Barfotaskor är inget universalmedel, men de kommer definitivt inte att skada dig och i bästa fall kommer de att få begränsande problem att försvinna.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?