Aromaterapi i vården – effekten av eteriska oljor

Aromaterapi i vården - effekten av eteriska oljor

Ämnen

Inom omvårdnad används fler och fler växtbaserade terapier för att lugna kroppen eller uppnå andra effekter. Aromaterapi, som har använts för sina effekter under lång tid, har varit särskilt populärt de senaste åren.

Aromaterapi hänvisar till användningen av eteriska oljor för att öka välbefinnandet. Sjukdomar kan också behandlas med oljorna. Men medicinska instruktioner är användbara för detta. Visst finns det frågor om aromaterapi, speciellt när denna metod används inom vården. Därför ska denna guide besvara de viktigaste frågorna om terapiformen.

Vad är aromaterapi egentligen?

Aromaterapi är ett område inom medicin och healing som har expanderat enormt de senaste åren. Alternativ medicin är också mycket populärt på äldreboenden, till exempel för att lindra äldre boende i ett tillstånd eller för att skapa en bättre känsla av välbefinnande. Aromaterapi är användningen av eteriska och äkta oljor för att påverka kroppen.

Aromaterapi används inom olika områden. Hit hör även friskvårdssegmentet, alternativ medicin och sjukgymnastik. Det senare är också en viktig aspekt för äldreomsorgen.

Vad gör aromaterapi?

Innan vi diskuterar effektiviteten av oljor är det viktigt att veta vad eteriska oljor är. Dessa oljor erhålls från växter och delar av växter. Blommar. Blad och rötter är berättigade. Men barken och andra komponenter i en växt integreras också under bearbetningen.

De eteriska oljorna har en särskilt intensiv doft som är oförfalskad och används ren. Oljornas natur är starkt avdunstande, oljiga och de lämnar inga feta fläckar. Detta skiljer denna form av oljor från kommersiellt tillgängliga kroppsvårdsprodukter. Eteriska oljor kan blandas med vatten, vilket gör dem användbara i doftlampor.

Aromaterapi är därför strikt kopplat till användningen av oljor. Effektiviteten av oljorna har inte blivit utförligt kliniskt bekräftad, men terapiformen används mycket intensivt. Bland annat också på grund av den enkla kompatibiliteten. Vad är effektiviteten hos eteriska oljor? Oljorna, oavsett i vilken form de används, har inflytande på slemhinnor, sinnen och kroppen såväl som sinnet. De kan hetsa, stimulera och lugna. Aromerna kan nå hjärnan via luktorganet och påverka humöret.

Vem kan använda terapin?

Naturligtvis ska terapierna inte bara tillämpas. Dessa behandlingsformer är inte integrerade i den klassiska utbildningen för äldresjuksköterskor eller sjuksköterskor på ålderdomshem. Enligt gällande lag är det endast läkare och naturläkare som får använda denna behandlingsform.

Ibland kan sjuksköterskor uppnå denna kvalifikation med vidareutbildning. Den som utövat ett annat yrke kan söka sig till detta yrke genom omskolning. Vårdarbetaren kan till exempel även få arbete på barnhem eller daghem. Yrket är utbrett och kan användas i många ekonomiska klasser. Sjuksköterskespecialisten kan därför få anställning i många företag och kan användas universellt.

Vilka oljor är särskilt viktiga i aromaterapi

Hur ska terapioljorna användas. Vilka oljor är särskilt viktiga? I aromaterapi är naturligtvis många dofter integrerade. Dessa typer av eteriska oljor används oftare:

  • lavendelolja
  • timjan
  • jasminolja
  • apelsinolja
  • citronolja

Apelsinolja och citronolja används främst för den stämningshöjande effekten. Lavendelolja kan ha en lugnande effekt. Jasminolja kan å andra sidan ha en antidepressiv effekt. Timjan däremot är lugnande. Dessa oljor ska inte bara användas i vattenbad och doftlampor, utan de kan även användas som massageoljor. För att märka rätt applikationer är det viktigt att utbilda sig.

Finns det något att tänka på när man använder aromaterapi?

Att bara använda eteriska oljor rekommenderas inte. För även om oljorna är fritt tillgängliga ska man alltid tänka på att de kan ha biverkningar. Om oljorna doseras fel kan giftiga fenomen eller allergiska reaktioner uppstå. Att röra vid huden kan också utlösa en allergi eller orsaka en allergisk reaktion.

Om oljorna används på fel sätt kan problem med slemhinnorna uppstå. Kontakt med ögonen bör därför undvikas. Det är viktigt att titta närmare på ansökan. Det är också lämpligt att använda oljorna utspädda. Endast personer med bra utbildning bör använda dessa oljor på andra människor.

Slutsats

Aromaterapi är en viktig del av medicinen och rekommenderas av läkare. Aromaterapi bör dock inte användas helt enkelt utan träning. Särskilt vårdpersonal kan hjälpa de drabbade med sådan terapi. Det är viktigt att notera att terapin inte bör användas utan träning. Oljor från växtdelar används.

Dessa oljor bör vara kända så att de kan användas på rätt sätt. Om oljan används felaktigt kan det leda till giftiga fenomen. Men det är också möjligt för människor att vara allergiska mot denna olja. Irritationer av huden eller slemhinnorna är möjliga. Om du vill använda en sådan terapi måste du ha genomgått lämplig utbildning och vidareutbildning. Men när de används på rätt sätt kan dessa oljor behandla kropp och själ och framkalla välbefinnande.

Fortbildning inom detta område kan genomföras på olika sätt. Vilka finansieringsmöjligheter som finns för detta ska undersökas oberoende. När det gäller vård kan aromaterapi dock göra mycket.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg