Farväl gropar…Vad är egentligen celluliter?

Farväl bucklor...Vad är egentligen celluliter?

Celluliter, även känd som apelsinskal, är en förändring i sub-fettvävnaden. Trängsel i lymfkärlen och avslappning av bindväven ger irriterande bucklor på lår och rumpa.

Offren är nästan uteslutande kvinnor, eftersom män har en annan bindvävsstruktur. Yngre kvinnor är mindre benägna att drabbas och är predisponerade. Men när de åldras lider 80 till 90 % av kvinnorna av celluliter. Behandling av medicinska skäl är inte nödvändig, men ur estetisk synpunkt är bindorna störande för de drabbade.

Kosmetiskt finns det tre svårighetsgrader:

  • I den ljusa formen uppstår synliga bucklor i nyptestet.
  • I det andra steget syns bucklor när man står, men inte när man ligger ner.
  • I det tredje skedet syns bucklor även när man ligger ner.

Orsaken beror vanligtvis på flera faktorer. Övervikt ökar risken för att utveckla celluliter. Dåliga matvanor kan också ha en gynnsam effekt. Sist men inte minst kan kollagenföreningar i huden också svälla på grund av östrogen under menstruationscykelns gång.

Så här försvinner de där irriterande små kuddarna

Träning bygger muskler och bryter ner fett. Hela kroppen tillförs bättre blod och bindväven dras åt. Regelbundna omväxlande duschar eller Kneipp-terapi har också en utjämnande effekt.

Utvärtes motverkar uppstramande body lotions och kroppsoljor detta. Det senare kan kombineras med en blodcirkulationsfrämjande plockmassage som även stimulerar lymfflödet. Särskilda massagerullar har också samma effekt. Oljor från naturlig kosmetika med växteffekt är särskilt lämpliga för massage: till exempel druvkärna, argan, avokado eller jojobaolja.

Alginpackningar eller algfangoförpackningar är på modet både i skönhetsspaet och för användning hemma. Värmen som genereras under appliceringen torkar, renar och förser huden med mikronäringsämnen. Denna försörjning är baserad på förbättrad mikrocirkulation och en tillhörande förbättrad syretillförsel.

Detaljerade instruktioner med ytterligare tips, tricks och produktrekommendationer hittar du på Katja Blümes hemsida.

Du är vad du äter

Med hjälp av en balanserad kost kan celluliter berövas sin grogrund. Tillräcklig återfuktning är avgörande. Minst två liter vatten eller osötat te rekommenderas. Det främjar avgiftning och utspolning av gifter från kroppen. Dessutom behöver kollagenet i huden tillräckligt med vatten för att fylla upp strukturerna i bindväven.

Ändra cellulitvänliga matvanor:

Mat bör tillagas med lite salt, eftersom för mycket av det främjar vattenretention.
Mättat fett från animaliskt fett, chips eller choklad bör undvikas. De främjar bildandet av fria radikaler som skadar cellstrukturer.
Omättade fettsyror från vegetabiliska fetter är däremot fördelaktiga. De kan hittas i form av vegetabiliska oljor, nötter eller avokado.
Kolhydrater i form av socker och vitt mjöl bör ersättas med fullkorn, ris och potatis.
Naturopati har också effektiva skatter mot de fula bucklor. Murgrönaextrakt är en komponent i många salvor. Det främjar blodcirkulationen och förbättrar avlägsnandet av slaggprodukter.

Åkerfräken (även åkerfräken) innehåller mycket kiselsyra som stärker bindväven och ger den elasticitet. Kuvert kan göras av örten. Den hackade plantan blandas med lite hett vatten för att bilda en pasta, som får verka i tjugo till trettio minuter. En extra massage säkerställer förbättrad absorption av de aktiva ingredienserna. Björklöv används ofta som huduppstramande badtillsats.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg