Vad är Holistisk Hälsocoach? Allt du Bör Veta

yoga 3053488 1280 2

En holistisk hälsocoach är ansvarig för att utbilda och uppmuntra individer inom flera områden av välbefinnande, som att balansera arbete och liv, kost och måltidsplanering, träning, mediciner och självkänsla.

Dessa yrkesmän och kvinnor vägleder människor med detta hälsotillvägagångssätt eftersom de tror att alla delar av hälsan hänger ihop och att det inte räcker att titta på ett enskilt hälsoområde. Som en del av sitt arbete engagerar sig en holistisk hälsocoach även i andra aktiviteter relaterade till affärs- och hälsotjänster, såsom att samordna med läkare på uppdrag av klienten och föra klientjournaler.

Det är inte nödvändigt att ha några meriter för att utöva en holistisk hälsocoachkarriär. Som sagt, även om det är möjligt att göra en del grundläggande hälsocoaching utan certifieringar eller licenser, letar kunder och arbetsgivare efter en holistisk hälsocoach som har expertis eller specialiserad erfarenhet inom det område där de behöver hjälp.

Om en person till exempel vill ha hjälp med att gå ner i vikt och äta rätt, kan hon leta efter en tränare med en examen i näringslära eller som är en certifierad personlig tränare. Coacher kan också vara avancerad medicinsk personal som legitimerade sjuksköterskor och läkare, så de exakta uppgifterna som en holistisk hälsocoach är kvalificerad att utföra är inte konsekventa.

Oavsett vilka certifieringar och licenser en holistisk hälsocoach har, är ett primärt mål att ge råd och vägleda kunden i att utveckla en rimlig hälsoplan. Det innebär att man samlar in grundläggande information om klientens hälsohistoria, välbefinnande och motiv för förändring.

Coachen pratar med klienten för att förstå hinder som kan hindra framsteg och vilka alternativ som kan vara mest genomförbara eller fördelaktiga med tanke på klientens omständigheter.

Om coachen upptäcker genom denna process att klienten behöver tjänster som coachen inte är kvalificerad för, såsom professionell mentalvårdsrådgivning eller viktminskningsoperation, kommunicerar coachen med de professionella som kan tillhandahålla dessa tjänster åt klienten, och hjälper till med schemaläggning.

Beroende på klienten och coachens meriter kan arbetet för en holistisk hälsocoach inkludera att ställa in och övervaka kaloriintaget och mäta vikten, personligen förbereda måltider och lära ut hur man lagar mat hälsosamt, guida klienten genom en fysisk kur, prata om känslor, upplevelser och utmaningar, övervaka medicinintag eller ge relations- eller andlig vägledning.

På så sätt handlar holistisk hälsocoaching lika mycket om livsstil och beteende som det är vetenskaplig förståelse för kroppsprocesser. Även om holistiska tekniker kan lindra symptomen på sjukdom som redan finns, strävar holistiska hälsocoacher efter att ta ett proaktivt förhållningssätt till medicin genom allt de gör för klienter, vilket är en direkt kontrast till allopatisk medicin.

Med tekniska framsteg är det möjligt för tränare att göra mycket av sitt arbete hemifrån. De kan ge vägledning genom till exempel e-post, videosamtal, och telefonkorrespondens. Coacher träffar klienter ansikte mot ansikte, vilket ibland är nödvändigt beroende på exakt vilka tjänster kunden vill ha.

En holistisk hälsocoach, i likhet med andra utövare som fitnesstränare, är vanligtvis egenföretagare. Därefter är de ansvariga för att hantera alla delar av sin coachingverksamhet. Till exempel måste de hantera marknadsföring, fakturering, journalföring och skatter. Av denna anledning kan coacher ta kurser relaterade till företag för att öka framgången. Om den är certifierad eller licensierad kan coachen också ta fortbildningskurser som krävs av certifierings- eller licensieringsbyrån.

För att leva ett holistiskt liv måste man ta ett helhetsgrepp

För att leva ett holistiskt liv måste man ta ett helhetsgrepp. När vi bara fokuserar på en aspekt av våra liv, som karriär eller hälsa, försummar vi andra holistiska principer. Vi måste alla komma ihåg att ständigt ta oss tid att reflektera över hur allt i vårt liv hänger ihop. Summan av kardemumman är att våra liv inte existerar i ett vakuum.

Målet är att bygga din egen perfekt balanserade version av ditt liv genom att integrera sinne, kropp och själ, tillsammans med en hälsosam karriär. För många är detta enklast med hjälp av en erfaren holistisk livscoach!

Hur man hittar en holistisk livscoach

Oavsett om du letar efter en coach, en holistisk utövare, ett team att arbeta med eller någon som hjälper dig att sätta ihop en livsplan, kan det vara svårt att hitta en framgångsrik hälsocoach. Så hur tar du reda på vem som passar dig? Och skulle du ha nytta av holistisk livscoaching?

Den här frågan kan vara knepig av flera anledningar, eftersom individuella coacher har erfarenhet av olika livscoachingmetoder.

Och att hitta en hälsocoach som passar din livsstil, matchar dina metoder och livsstil kan vara svårt. Ärligt talat, en holistisk coach räknar inte ut ditt liv åt dig och ger dig ett schema att följa. En holistisk coach (eller hälsocoach) är där för att guida dig ut ur din komfortzon och hjälpa dig att identifiera, genom holistisk coachning, vad det innebär att bekvämt röra dig genom ditt eget liv.

En annan anledning till att det kan vara svårt att avgöra vem du ska anställa som din hälsocoach är på grund av yttre krafter och influenser som familj, vänner eller arbetsgivare som kan ha en inverkan på vem du väljer att välja som coach. När du vet vad du behöver arbeta med för att leva ett mer bekvämt liv, kan det vara lättare att begränsa det till en tränare som passar dessa behov.

Så hur fungerar holistisk livscoaching?

Holistiska hälsocoachers mål är att hjälpa dig att uppnå dina drömmar

Vår mentala hälsa, fysiska hälsa, lycka, relationer och framgång hänger ihop. När du väl förstår detta ser du att du inte kan bli framgångsrik på bara ett område av ditt liv utan att vara framgångsrik på alla områden i ditt liv. Holistiska hälsocoacher, genom privat coaching, kan hjälpa dig att skapa en hälsosam handlingsplan fylld med balanserande verktyg för kropp och själ som hjälper dig att förbättra din livsstil som helhet.

Kom ihåg att din hälsa och välbefinnande resa är en resa – inte en destination. Vet du dina hälsomål? Intuitivt bör du åtminstone veta vad dina mål är. Men du kanske inte vet exakt vilka verktyg eller hälsocoachingprogram du behöver för att komma dit, och det är okej! Det är här holistisk hälsocoaching kommer in. Naturligtvis kan det att vara ineffektiv i att förverkliga dina hälsa och fysiska mål försena dina personliga utvecklingsresultat.

Om man tittar på baksidan av myntet, kanske topppresterande inte är medvetna om sina effektiva sätt att göra saker på. Det är därför holistiska hälsocoacher är så viktiga att ha om du vill göra positiva långsiktiga livsstilsförändringar. Deras stil av coachning kan få dig att se och inse grundläggande livscoaching som du inte hade tidigare.

Självreflektionstips för att bli din egen holistiska livscoach

Centralt för att vara en livscoach eller hälsocoach är att vara lärare, och det är därför att lära sig själv genom självreflektion är nyckeln till att bidra till ditt personliga coachingprogram.

Det är viktigt att veta vad du ska göra och inte göra baserat på dina mål, men det är ännu viktigare att inte slösa bort din tid på saker du inte vet hur du ska göra. Om du funderar på att starta ett coachingprogram behöver du ingen extern konsult för att skapa ett. Du kan skapa din egen, så länge du är engagerad i självreflektion och känner till dina gränser och specialiteter.

Här är våra bästa tips för att lära dig de till synes obegränsade holistiska sätten att komma mentalt och fysiskt i form genom konsekvens och självreflektion i ditt dagliga liv.

1. Träna inför din mål

Om du vill veta exakt hur man gör något, lär dig hur man gör den ena saken – och gör sedan den ena saken om och om igen utan att misslyckas. Det är okej att variera ibland, men utför en uppgift konsekvent för att stärka den vana du vill bygga upp. Sätt upp ett mål att göra ditt allra bästa i dessa träningspass. Förbind dig att göra denna uppgift varje dag i en månad för att bygga upp erfarenhet och uthållighet. Tidshantering och konsekvens är en nyckel för att nå dina hälsorelaterade mål.

2. Tänk över dina vanor

Vilken typ av beteenden är du konsekvent med och vilken typ byter du konsekvent bort? Om du är en morgonmänniska och du alltid vaknar klockan 6 på morgonen är chansen stor att dina morgonvanor påverkar dina dagliga aktiviteter – som arbetstid och mattid, vilket i sin tur påverkar din livsstilshantering. Se hur du kan börja ändra dessa vanor och lägga till (eller subtrahera) vanor som gör och inte tjänar dig.

3. Uppgradera dina hälsovanor

Lär dig vilka vanor som håller dig mest tillbaka och de som ger de bästa fördelarna. Ju mer du vet om vad som håller dig tillbaka, desto lättare är det att identifiera vilka vanor du behöver ändra för att växla mot ett meningsfullt liv. Likaså, ju mer du vet om vilka vanor som hjälper dig, desto mer tid och ansträngning kan du lägga på att bygga upp dina hälsosamma vanor.

4. Identifiera de trender du ser i en större framtid

Ta en titt på det stora utbudet av dina livsprinciper och identifiera förändringar du kan skapa som är mer i linje med din större vision, mål och värderingar. Att ta sig tid att självreflektera, identifiera trender, skapa planer och vanor i linje med din framtid är en av livscoachningens grunder.

5. Utvärdera dina stressnivåer

Ta en stund för att betygsätta dina stressnivåer på en skala från 1–10. Kom ihåg att dina stressnivåer varierar under dagen (oavsett om det är tillfälligt eller kroniskt), så det är viktigt att vara uppmärksam på vilka påfrestningar som påverkar ditt liv mest. Att använda avslappningsövningar för att lindra de fysiska symptomen på stress och för att öka dina känslomässiga läkningsförmåga är en betalning till ditt framtida jag.

6. Skapa en rutin som fungerar för dig

Alla är olika. Det som kan fungera för en person fungerar inte för någon annan. Ta dig tid att ta reda på vilken handling i ditt dagliga liv som är bäst för dig. Att se till att du har en bra rutin som fungerar för dig och som inte får dig att känna dig utbränd är ett av de viktigaste holistiska coachingkoncepten som lärs ut i de flesta hälsocoachingprogram.

Hälsocoacher gör det lättare för sina kunder att skapa en rutin som är skräddarsydd för dem, men det är inte omöjligt att identifiera en rutin som fungerar för dig själv. Genom testning och övningssessioner får du en bättre mätning av dina egna gränser och behov bättre. När allt kommer omkring, ingen känner dig bättre än du själv!

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?