Sömnlöshet: Hur kommer man Tillrätta med det?

man 5522892 1280

Visste du att mer än en av tre personer i västvärlden lider av ihållande eller oregelbunden sömnlöshet? Du kanske också har haft oturen att drabbas av detta: natten kommer, du ligger i sängen och av någon anledning kommer inte sömnen. Sömnlöshet (insomnia på latin) är ett vanligt problem, men bara 5 procent av de som drabbas av det kontaktar läkare för att hitta en lösning. Det bästa är inte att söka en omedelbar lindring av sömnlösheten med sömntabletter, utan snarare att leta efter orsaken och försöka hanterad den, det säkerställer en lång vila. Så, vad kan orsakerna till din sömnlöshet vara, och hur kan du hantera dem?

Sömnlöshet är ett allvarligt problem

”Om sömnstörningarna blir ofta förekommande och intensiva, försämrar det din hälsa och försvagar din immunitet…”Först av allt måste du erkänna att sömnlöshet är ett allvarligt problem. En person som har sömnbrist och inte är utvilad blir irriterad och kan inte arbeta effektivt. Om sömnstörningarna blir ofta förekommande och intensiva, försämrar det din hälsa och försvagar din immunitet, eftersom en god sömn är nödvändig för att kroppen ska fungera.

Det kan orsaka allvarliga hälso-och minnesproblem. Under vissa sömn faser transkriberas den dagliga informationen från korttidsminnet till långtidsminnet i hjärnan.

Om du inte vilar tillräckligt på natten, kan din kropp börja kräva sömn på grund av extremt höga nivåer av fysisk trötthet, du måste ha åtminstone lite vila. Föreställ dig situationen att du blir tvungen att använda den obekväma soffan i korridoren på din arbetsplats, eftersom du behöver ta en kort men lugn tupplur under lunchrasten.

Om du sover gott om natten men det känns som om du fortfarande vill ha en tupplur femton minuter under dagen, bli inte rädd: det är inte en sjukdom, ett problem eller ett symptom för sömnlöshet. Vissa människor behöver bara sova oftare än en gång om dagen för att stödja funktionerna i sin kropp.

Men om du lider av sömnlöshet på natten, är det självklart att disharmonin i din vila och arbetscykel har en negativ inverkan. Normalt sett är den mänskliga kroppen anpassad för att sova på nätterna och vara aktiv under dagen.

Inom några veckor, kan kroppen vänja sig vid ett nytt sovschema (t.ex. alltid stiga upp klockan åtta på morgonen, eller sova på dagtid), så att vänja dig att sova vid fel tidpunkt kommer bara göra det svårare för dig att få en god natts sömn. Därför får symptomen på sömnlöshet aldrig förbises. Det är nödvändigt att försöka göra allt för att ta reda på orsakerna till dina sömnproblem och försöka hantera dem.

Orsaker till sömnlöshet

Läkarna kan identifiera två möjliga typer av sömnlöshet enligt dess frekvens och intensitet. Sömnlöshet kan vara kronisk (när man har lidit av sömnlöshet under mer än en månad och under minst 3 nätter per vecka) eller situationella (när sömnstörningarna bara pågår under några veckor och mera sällan per vecka). Sömnlöshet av vilket slag som helst får aldrig ”lösa sig av själv”. Här är de vanligaste orsakerna till sömnlöshet:

• Kortfristig eller situationell sömnlöshet är oftast ett resultat av spändhet, stress och ångest som orsakas av vissa livssituationer. Aktiv fysisk aktivitet inom de fyra sista timmarna innan sömn kan också ha en negativ inverkan på din sömn, samt olika mediciner som kan ge oönskade biverkningar.
• Ständig stress eller psykiatriska problem (såsom depression, schizofreni, etc) kan också orsaka sömnlöshet som kan utvecklas till en långvarig typ.
• Användning av stimulerande medel, såsom koffein, nikotin eller olika bantningspiller är kända för att störa sömnen.
• Att inte delta i fysisk aktivitet och föra en extremt passiv livsstil kan vara en orsak till sömnlöshet. Du kanske måste använda all din fysiska energi för att känna dig trött nog att sova.
• Olämplig miljö (bullrig, ljusa rum, en hård madrass, kyla, etc.) kan direkt påverka kvaliteten på din sömn och kan orsaka sömnlöshet.
• Brist på ett regelbundet dagsschema och att lägga sig på olika tidspunkter varje dag kan leda till sömnstörningar.
• Sömnlöshet kan också vara ett symptom på andra sjukdomar. Detta kan vara en följd av andningsproblem och lungsjukdomar, såväl som ett symtom på olika kroppssmärtor , gastroesofagalt återflöde, överdriven hjärnaktivitet och andra sjukdomar.

Hur kommer man tilrätta med sömnlöshet?

Att behandla både kronisk och kortvarig sömnlöshet börjar med din egen personliga insats för att säkerställa lämpliga sovförhållanden för dig. Du bör skapa en lämplig sovmiljö och en regelbunden sömncykel. Det är också viktigt att undvika stress, ta stimulerande medel, äta för mycket eller idrotta på kvällen.

Försök att leva ett hälsosamt aktivt liv och gör några avslappningsövningar innan du går till sängs (till exempel ligg stilla i flera minuter medan du lyssnar på meditationsmusik och andas djupt). Slutligen – försöka att undvika tänka på störande saker och få panik för ”ännu en sömnlös natt”. Allt detta kommer att hjälpa till att förbereda dig för att sova, både mentalt och fysiskt.

I svåra fall av sömnlöshet, är det lämpligt att kontakta läkare. Läkarna kommer att hjälpa dig att identifiera den verkliga orsaken till din sömnlöshet (det kan även vara en fysisk eller psykisk sjukdom / abnormitet) och de kan förskriva den mest lämpliga behandlingen för dig.

Du kan förskrivas lugnande preparat av valeriana eller Melissa te, samt läkemedel som innehåller pyridoxinhydroklorid, eteriska oljor eller andra typer av aktiva ingredienser. Att försöka bota kroniska problem med engångsdoser av läkemedel rekommenderas inte. Detta kommer bara att ge dig kortvarig lindring och kommer inte lösa problemet helt.

By Anna Hassenius

Jag är passionerad i allt som har med hälsa, kroppen, och välmående att göra och har studerat dessa ämnen i över 10 år - både på min fritid och professionellt. Jag upplevde att informationen som finns på nätet är bristfällig och bara skrapar på ytan av allt som finns att lära sig. Här delar jag med mig av mina kunskaper och lärdomar genom åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

  • Hantera stress med CBD: En naturlig lösning

  • Unna dig Avkoppling: Utforska Fördelarna med en Spahelg

  • Vad är Skillnaden mellan Välbefinnande och Livskvalitet?